Атанас Славов
На снимката: министър Атанас Славов.

Прокуратурата трябва да започне разследване на случаите на полицейско насилие, при които има извършени престъпления от униформени.

Това становище защити правосъдният министър Атанас Славов. В интервю за Нова тв той коментира темата за полицейското насилие, която от няколко дни е в центъра на общественото внимание.

„Ясно е, че има превишаване на правомощията на отделни служители на МВР и че е необходимо пълно, всестранно, обективно разследване, не просто вътрешно разследване в МВР, а от прокуратурата, за да имаме гаранция за независимост на това разследване“, обясни Славов.

Според министъра е проблем, че в подобни случаи се разчита най-вече на вътрешна проверка в МВР, което на практика проверява само себе си.

„Видяхме случаи на хора, които вече са обезвредени, вече са с белезници на земята, връщат се полицаите и започват бой с палките“, коментира правосъдният министър и добави, че това е престъпление, а не просто административно нарушение.

По думите му е работа на прокуратурата, с всичките ѝ механизми, да разследва най-бруталните случаи.

Трябва да се стигне до корените на тази злоупотреба с власт, смята правосъдният министър.

„Не мисля, че на ръководно ниво са давани някакви указания за употреба на сила“, посочи Атанас Славов.

Министърът каза още, че свободата на подобен тип протестни акции е гарантирана от Конституцията и от Европейската конвенция за правата на човека, но въпросът е как органите на реда да реагират, за да защитят правата на гражданите.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук