Истанбулска конвенция, домашно насилие

3400 насилници са били и са тормозели жените си както Георги Николаев с 18-годишната Дебора. И това е само за миналата 2022 година по данни на прокуратурата.

От МВР отчетоха, че от началото на годината до момента са получили 1950 заповеди за защита, а от тях 1303 са за незабавна.

Държавното обвинение е наблюдавало 3387 преписки за престъпления, свързани с домашно насилие, от които 3077 са новообразувани.

Разследванията за този вид престъпление са 2101, като 1159 от тях са образувани миналата година.

На съд са предадени 367 души. Осъдените или санкционирани с влязъл в сила съдебен акт са 258 души, а 11 са оправдани.

Най-честите жертви на домашно насилие са жени, но сред тях има и непълнолетни, и малолетни момичета.

Има и мъже, които са пострадали от тормоз вкъщи – през 2022 г. те са 156-има, като 7 от тях са непълнолетни и 25 малолетни момчета.

През първите 6 месеца на годината в МВР са получени 1950 заповеди за защита. От тях 647 са заповедите за постоянна защита и 1303 – за незабавна защита. Това сочат обобщените данни, които събира и обработва Главна дирекция „Национална полиция“.

Най-много ограничителни заповеди са издадени във Велико Търново, следвано от Силистра и Разград.

От началото на годината са образувани 596 досъдебни производства за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, а през същия период на м.г. те са били 426. Това е 40% ръст.

Престъпленията, свързани с домашно насилие, вече получиха своето разширение с включването в закона на такива между интимни партньори, които не са в брак или съвместно съжителство.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук