КЕВР

Специализираното звено за борба с корупцията на СГП образува досъдебно производство срещу длъжностни лица – членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), за престъпления по служба.

Това се случва броени дни, след като избухна скандалът за напрегната среща между изпълнителния директор на „Овергаз“ Сашо Дончев и главния прокурор Сотир Цацаров, организирана в офиса на Георги Гергов, в ЦУМ. Двете страни, участвали в срещата – Дончев и Цацаров имат различна версия за случилото се.  Дончев твърди, че бил поканен от Цацров и че бил заплашен, задето подкрепял партията на бившия правосъден министър Христо Иванов, а Цацаров твърди, че Дончев искал от него да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори за проверка на доставката и продажбата на природен газ.

От Да България поискаха оставката на главния прокурор, от БСП – тази на Гергов. Бизнесменът каза, че няма да я даде, но след това подаде оставка като член на изпълнителното бюро на БСП.

Главният прокурор заяви, че не се подава на влияние от вън, но от информацията, разпространена от пресслужбата му, разбираме, че все пак проверката за доставката на газ е завършена, както искаше Дончев. При това, както се казва – има и бонус. Второ разследване, което е срещу длъжностни лица от КЕВР, но косвено се отнася до нещо, от което евентуално може да е спечелил Дончев.

Повод за второто разследване е сигнал, от 16 януари 2017-та, че регулаторът не е контролирал изпълнението на инвестициите на газоразпределителните дружества, каквото задължение има.

Контролът за съответствие на действително направените инвестиции в газоразпределителните мрежи със заявените в утвърдените от КЕВР бизнес планове има пряко отношение върху цената на газа за крайния потребител. Обвинението ще разследва сливане на търговски дружества в „Софиягаз” /впоследствие „Овергаз мрежи” АД/ от март 2015-та и дали действията на КЕВР не са довели до запазване на необосновано висока продажна цена на газта. Засега обаче, от обвинението не казват колко точно е спечелило евентуално дружеството от установения пропуск на регулатора.

Друга насока на разследването, „връща лентата“ близо 6 години назад и отпраща към версията на главния прокурор за срещата с Дончев в универсалния магазин. Прокуратурата, все пак, ще провери жалбата, подадена на 20 януари 2011-та от „Овергаз“ до ДКЕВР (сега КЕВР) срещу „Булгартрансгаз“, за непредоставяне на достъп до газопреносната система и до газохранилището  „Чирен”.

По закон, регулаторът е длъжен да разгледа подобни жалби и да се произнесе по тях в двумесечен срок. Въпреки, че Комисията е била сезирана надлежно, в законния срок членовете й не са се произнесли по подадената жалба и не са взели каквото и да е решение, признават от държавното обвинение.

Хубаво е, че прокуратурата се е задействала, но решението на ЕК по това дело, се очаква скоро, а също така, индикациите са, че България ще бъде осъдена да плати около 200 млн. евро на „Овергаз“.  От проверката на обвинението се надяваме да научим още има ли виновни длъжностни лица от страна на регулатора и каква отговорност ще им бъде потърсена, а също – оказван ли е политически натиск, жалбата на Дончев да не бъде разгледана. Иначе това ще бъде поредната димка в публичното пространство, като онази за картела при цените на горивата, за който впоследствие от КЗК измислиха ново понятие „пазаран паралелизъм“.

А що се отнася до екипа в КЕВР, оставаме с впечатлението, че е завладян от дълбоко разделение – за или против пазарните интереси на „Овергаз“, създадена през 1992-ра като част от „Мултигруп“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!