Северин Красимиров
на снимката: Северин Красимиров

Окръжна прокуратура в Русе внесе три обвинения срещу 21-годишния Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова в началото на октомври миналата година.

Това стана ясно на пресконференция на която присъстваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, наблюдаващите прокурори Георги Георгиев – окръжен прокурор и Кремена Колицова, директорът на ОД на МВР ст. комисар Теодор Атанасов и главният разследващ полицай Добрин Харалампиев.

Обвинителният акт е за блудствени действия, изнасилване и умишлено убийство по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост.

По време на досъдебното производство, продължило 5 месеца, са разпитани повече от 30 свидетели и са направени над 15 експертизи.

Разследването недвусмислено е показало, че става дума за чист криминален случай, със сексуален мотив за извършване на престъплението, който няма нищо общо с професионалната реализация на Виктория Маринова.

Убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе е чист криминален случай. Убийството разтърси България не само с жестокостта, с което беше извършено, но с още един изключително неприятен факт – внушенията, които бяха направени от определени кръгове българи срещу българските институции и българската държава, че в България журналисти, които се борят срещу корупцията и извършват разследвания срещу корумпирани лица, биват убивани, каза на брифинга Арнаудова.

Според психиатричната експертиза, Северин има лека степен на умствено изоставане, но не и психично разстройство. Това означава, че разбира постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

По делото няма други обвиняеми лица освен Северин Красимиров. За убийството на Виктория Маринова, той може да получи най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна. Очаква се разпоредителното заседание по делото да бъде насрочено в рамките на един месец.

В резултат на нашето разследване, този случай се оказа чист криминален случай, но за съжаление петното, което бяха оставили върху лицето на държавата, се наложи целият екип да обори с много усърдие, много висок професионализъм и със самообладание, за да стигнем до истината. Внушенията, които бяха направени, не отговарят на истината и злепоставиха България за кратък период от време, подчерта още Арнаудова.

Случаят от миналата година придоби широка международна популярност, като многократно бе подчертавано ниското ниво на свободата на словото у нас. Според разследващите обаче няма връзка между убийството на журналистиката и нейната професия.

Припомняме, че Северин Красимиров е обвинен в изнасилване и убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова на 6 октомври 2018 г.

Красимиров направи самопризнания за извършеното убийство, но отрече за изнасилването.

Той бе заловен в Германия няколко дни след убийството и екстрадиран в България. На 19 октомври 2018 г. Окръжният съд в Русе го остави за постоянно в ареста.

При гледането на мярката му, Красимиров заяви: „Виновен съм, ако присъдата е доживотен затвор – ще го лежа”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!