Прокуратура възложи проверка за нерегламентирано горене на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз.

Проверката се възлага от Върховната административна прокуратура на министъра на околната среда и водите Емил Димитров.

Обект на разследване са ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ – обекти, свързани с бизнесмена Христо Ковачки.

„Извършването на проверката се налага предвид голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до визираните инсталации. Предмет на проверката следва да бъдат издадените разрешителни по реда на Закон за опазване на околната среда (ЗООС) и Закон за управление на отпадъците (ЗУО), включващи изгаряне на отпадъци; съответства ли към настоящия момент дейността на ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Сливен“ и ТЕЦ „Перник“ по обезвреждане или оползотворяване на отпадъци в пълна степен на разрешената им такава по реда на ЗООС и ЗУО”, пише в съобщението на прокуратура.

Регионалното министерство трябва да установи  налично ли е необходимото оборудване, като филтри, в посочените дружества, както и да се установят лицата, които извършват идентична дейност с резултат замърсяване или увреждане на околната среда, като незабавно се провери цялостната им дейност в гореизброените аспекти.

Припомняме, че миналият месец десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас.

Според изявленията на прокуратурата боклукът е бил предназначен за фирма в Плевен, а според Горан Ангелов, който беше директор на най-голямото депо в Скопие, че той е трябвало да отиде в ТЕЦ „Бобов дол”.

В Плевен бяха открити 9 хиляди тона бали с отпадъци от Италия, складирани през последните 3 години – официално за рециклиране, но според експертите стават само за горене.

Тази седмица започна товаренето на няколко десетки контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия.

Други 20 също са подготвени за извозване от Варненското пристанище. Тя бяха предназначени за изгаряне в „Брикел”.

В интервю за бТВ преди дни бизнесменът Христо Ковачки заяви, че не се страхува и няма да напусне страната, въпреки разследването за горене на отпадъци в предприятия, свързани с него и обвиненията на индустрията.

Ковачки допълни, че не се притеснява „прокуратурата да се разрови“, защото те са полезни.

По отношение на вносния боклук от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове, Ковачки заяви, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. По думите му е легенда, че от него се печели много. Той каза още, че подкрепя действията на правителството да се въведе ред в този бизнес.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!