Гешев
На снимката: шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев

Вчера районният кмет на квартал „Северен“ в Пловдив бе задържан за подкуп. Ральо Ралев и негов помощник бяха отведени заради сигнал за искан подкуп от 60 000 лв. срещу издаване на разрешително на строителен предприемач за градеж в района, съобщи на брифинг зам.-главният прокурор Иван Гешев. Интересен акцент е, че искането е станало чрез длъжностни лица, а не директно от кмета, стана ясно от думите му. Не е за подминаване и учудващият факт, че сигналът за рушвета е подаден директно до министър-председателя, вместо до компетентна институция.

„Гражданин, строител, депозира сигнал до министър-председателя, в който сочи, че от него се искат пари за одобряване на определени строителни книжа. За строеж на обект в район „Северен“ в Пловдив – разказа Иван Гешев – След това тази жалба, входирана в МС, е пратена от г-н Борисов на КПКОНПИ, същия ден – това се развива в рамките на ден, незабавно бе докладвана жалбата на г-н Славчев (КПКОНПИ) от дирекцията, с която работим активно и осъществява оперативни функции по наблюдаваните от нас производства.

Бе докладвано и на главния прокурор, прокурорите Фердинандов и Белчев бяха посочени по случаен принцип, и по това дело под ръководството на прокуратурата започват да се събират доказателства за твърденията на строителния предприемач.

Провеждат се разговори с различни хора в различни формати, с хора от общината, типична българска ситуация. Това, което му се казва на предприемача от различни лица – не от кмета, показват му сметки колко пари ще изкара, различни хора започват да му подсказват колко ще му струва да му решат проблема.“

Зам.-главният прокурор подчерта отличният синхрон в действията на институциите в конкретния случай, особено при условие, че действието са развива в друг град. Той бе категоричен, че действията не биха могли да се развият по-бързо в „друга, партньорска държава“. по думите му това е повод за гордост на гражданите.

„В съответствие със законовите правомощия на прокуратурата са използвани специални разузнавателни средства от специализираната прокуратура, извършват се отделно и оперативни мероприятия от компетентност на КПКОНПИ, на които наблюдаващите прокурори и следователи указват какво да правят, за да подпомогнат дейността.

В резултат на събраните към един момент доказателства в четвъртък бе преценено, че в Пловдив трябва да се пристъпи към това, което нарекох на професионален жаргон в средите „реализация“. Това се случи в късните часове на четвъртък, бе задържан кметът на район Северен и още едно лице, което ще наречем по жаргон „посредник“, което прокуратурата счита за помагач по корупционно престъпление.

При този тип случаи е трудно по някакъв начин да се предвиди точно как ще се развие времево ситуацията – тя се променя в рамките на часове и минути. В деня, в който бе задържан кметът на район „Северен“, се разбра, че трябва да се пристъпи към т. нар. „реализация“ – задържане и активно събиране на доказателства“, описа последните събития Иван Гешев.

Той описа обстоятелствата по случая. Строителят има имот, на който възнамерява да строи блок и през декември 2018 г. внася документи в район „Северен“ за издаване на разрешително за строеж. От администрацията са направени забележки. Техните изисквания са били удовлетворени в срок, обаче въпреки, че документите са изрядни, строителят не е получил полагащото му се разрешително за строеж.

„Кметът, мотивиран  по една или друга причина, взима проекта в собствения си кабинет, което по закон не съответства на негови правомощия“, разкри зам. главният прокурор.

Забавянето на разрешителното довело до финансови загуби за строителя и поставило бизнеса му в опасност.

 „Започва да се чувства притиснат в ъгъла. Изправен е пред реалната възможност да фалира“, уточни Гешев.

Строителят е потърсили и разговарял с различни хора от Общината, като от тях е получавал информацията, че ще получи нужните документи срещу 60 хил. лв.

„При разговор с поредния човек му се казва, че изключително близко лице на кмета може да му помогне и да изчака“ – разказа Гешев.

Въпросното лице се оказва един от обвиняемите в качеството на помагач. Гешев подчерта, че „от всички източници съвпада една и съща оферта“.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!