Евгени Иванов е новият член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той беше избран с гласовете на 841 негови колеги, като имащите право на глас бяха 1531. За да бъде избран, той трябваше да получи повече от половината от действителните гласове.

В края на изборния ден и след преброяване на бюлетините, избирателната комисия отчете общо 958 гласували, като общата избирателна активност остана 62,57%. 872-ма прокурори гласуваха електронно, а 86 с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата.

Имаше 841 действителни и 117 недействителни бюлетини.

„Искам да благодаря най-вече на колегите за доверието и подкрепата. Днес прокурорите показаха, че са институция. И доказаха, че не се поддават на външни внушения. Ще се постарая да съм представител на прокурорите във Висшия съдебен съвет“, заяви лаконично след избора Иванов.

Мястото в Прокурорската колегия се освободи, след като Даниела Машева стана заместник-главен прокурор. Освен нея обвинител №1 Иван Гешев „взе“ още един кадровик за свой заместник – Пламена Цветанова, но тя е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

Гласуването за единствения кандидат започна в 8 ч. в Съдебната палата в София и приключи в 18 ч.

Според Закона за съдебната власт изборите за членове на ВСС се състоят в две последователни съботи – в първата се обявява броя на присъстващите прокурори, избират се председател на събранието, мандатна и избирателна комисии, определят се секционните комисии, изслушват се кандидатите и им се задават въпроси. Във втората събота е гласуването.

Пред колегите си миналата седмица Евгени Иванов каза, че ще защитава независимостта на прокуратурата и ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху институцията. „Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура“, каза тогава Иванов.

Прокурорите са общо 1531, като 1312 обявиха, че ще гласуват електронно дистанционно за нов член на съвета. С хартиена бюлетина в палатата гласува днес и Иванов, докато главният прокурор Иван Гешев и екипът му заявиха дистанционно гласуване. Още в първите минути след началото на изборния ден, част от прокурорите вече упражниха правото си на глас в Съдебната палата.

Евгени Иванов е председател на Асоциацията на българските прокурори и е обвинител във Военно-апелативната прокуратура. Кандидатурата му беше внесена основно от ръководители на различни звена на държавното обвинение – апелативните прокурори на София Радослав Димов и на Варна Владимир Чавдаров, и.ф. шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, шефът на ОП-Бургас Георги Чинев, Елин Алексов от ВКП, както и обвинителя от РП-Пловдив Владимир Николов, който пък е зам.-шеф на асоциацията на прокурорите, оглавявана от Евгени Иванов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!