Прокурор Евгени Иванов

Прокурори от цялата страна избират своя нов представител във Висшия съдебен съвет. Изборът протича две поредни съботи- днес и на 26 септември. Право да участват в Общото събрание на прокурорите имат 1531 души, от които 1312 са заявили електронно гласуване.

Общото събрание на прокурорите днес изслуша единственият кандидат Евгени Иванов. Той е прокурор във Военно-апелативна прокуратура и председател на Асоциацията на българските прокурори.  Иванов  представи пред своите колеги концепцията си, а другата събота ще е самото гласуването.

Прокурор Евгени Иванов

Мястото, за което е номиниран Иванов, се освободи след оставката на Даниела Машева, която стана заместник- главен прокурор.

Приоритетите на Евгени Иванов

Сред  приоритетите на Евгени Иванов  е създаването на стандарти за дисциплинарните производства и преодоляване на нежеланието на магистратите да подпомагат законодателния процес.

Пред Общото събрание на прокурорите  днес Иванов заяви, че не приема за нормални идеите, че прокуратурата ще бъде по-независима извън съдебната власт.

„Това е толкова несъстоятелно твърдение, че дори не е необходимо да се излагат аргументи, за да бъде оборено. За мен най-голямото постижение на демокрацията е именно, че прокуратурата е част от съдебната система“, заяви Иванов.

Той увери, че ако бъде избран за член на ВСС, няма да „жали сили и време“, за да върши професионално и отговорно работата си.

„Като член на кадровия орган ще защитавам всички прокурори, които са подложени на неоснователни критики и нападки, включително и от страна на медиите“, заяви още Иванов.

За важността на работата на държавното обвинение пък той отбеляза:

„Прокурорите често са последната надежда за справедливост на хората“.

Днешното Общо събрание беше открито от главния прокурор Иван Гешев.

„Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата отново трябва да отстоява своята независимост, и то не с оглед на интересите на прокуратурата и отделните прокурори, а с оглед интересите на българските граждани от общество, заяви  Гешев в началото на заседанието.

Общото събрание беше излъчвано в реално време чрез интернет сайта на ВСС.

Днес бяха избрани мандатна комисия, избирателна комисия и секционни комисии. Гласуването ще бъде следващата събота.Тогава избирателната комисия ще обяви и резултатите от избора.

По време на заседанието протестиращи се събраха пред сградата на „Интер Експо Център“ , където се провеждаше. Те носеха плакат с надпис „Гешев е позор“ и отново настояха за оставката на ръководителя на държавното обвинение. Протестът им бе мирен, а полицейското присъствие в района бе засилено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!