Правната комисия в парламента ще разгледа 5 проекта за изменение на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Те са внесени от ГЕРБ, БСП за България и Обединени патриоти. Поводът за това стана бойкотът на левицата да не влиза на заседанията в пленарна зала, заради несъгласия с измененията в Изборния кодекс.

От ГЕРБ предлагат при констатирано неоправдано отсъствие от проверка на кворума чрез поименно изчитане на народните представители да се прави удръжка, в размер на 750 лв. от месечното им възнаграждение. Според вносителите от ГЕРБ неизпълнението на това задължение е недопустимо поведение, което не бива да се толерира.

От БСП напомнят, че за трети път поставят въпроса за намаляването на възнаграждението на народните представители в 44-то Народно събрание и „замразяването“ му до размера от края на 43-то Народно събрание.

Искането им е да се прецени дали сегашната заплата на народните представители от 3 519 лв. отразява реалното съотношение на възнагражденията в държавата.

„Четиридесет и четвъртото Народно събрание започна своята работа с основно възнаграждение на народните представители от 3 210 лв. Това бе близо 300 лв. повече от възнаграждението на народните представители от предишното събрание. Няма сфера в България нито в държавния, нито в частния сектор, където заплатите да растат с такъв темп. Ето защо отново предлагаме основното месечно възнаграждение на народните представители да бъде определено на 2 976 лв., което е възнаграждението от края на 43-то Народно събрание и то да не подлежи на преизчисляване до края на мандата“, пише в мотивите на БСП.

От ВМРО предлагат да има удръжка от заплатите при неоправдани отсъствия на народните представители, с цел то да е съотносимо с положения труд.

От партията предлагат още да се въведе промяна при изчисляване на месечното възнаграждение на депутатите, с цел преизчисляването да се осъществява веднъж годишно към 1 юли, по Златното швейцарско правило, като се приеме, че това е една от най-справедливите методики. Така според тях щяло да се преодолее мнението, че само заплата на депутатите се преизчислява 3 пъти в годината, което е несправедливо.

От НФСБ искат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет заседания за съответния месец – нарушителят да не получава никаква заплата и да остане без парите, полагащи му се за други разходи. Според сега действащият правилник, ако един народен представител не ходи на работа, той все пак получава 1/3 от заплатата си. Депутатите от НФСБ предлагат също така, ако депутат участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа половината от дневното възнаграждение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!