училище, учениците мон

Във връзка с постъпили в Министерството на образованието и науката (МОН) сигнали и жалби на родители за претоварване на учениците вследствие нецелесъобразно задаване на писмени самостоятелни работи на учениците и заради големия брой изпитвания по учебните предмети се налага промяна на Наредба 11 от 1 септември 2016 г. за оценяване на резултатите от обучението на учениците. Това се посочва в мотивите за изменение и допълнение на наредбата, публикувани за обществено обсъждане в сайта на МОН.

С предложения проект на промени в наредбата се цели да се създадат условия за намаляване претовареността на учениците чрез оптимизиране на изпитванията по отделните предмети и на броя на оценките за учебния срок, както и за определяне на изисквания за броя на задаваните писмени самостоятелни работи през учебната седмица.

В резултат на прилагането на проекта на наредбата за оценяване на резултатите от обучението на учениците се постигат очаквани резултати, поясняват от МОН. Сред тях са да се намали броят на оценките, въз основа на които се формира срочната оценка за съответния учебен предмет, включително чрез премахване на изискването за провеждане на входно равнище на учениците за профилираната подготовка. Да се въведат изисквания за броя на самостоятелните работи извън часа, чрез които да се гарантира съобразяване на обема им с възрастовите възможности на учениците и за целесъобразното им използване като естествено продължение на урока, стимулиращо развитието на ученика. Преодоляването на негативните тенденции, свързани с използването на самостоятелните писмени работи като санкция за ученика или като възможност да се довърши недовършената през часа работа, предпоставя необходимостта от нормативно определяне на обема им за една учебна седмица. Да се разграничат задачите за писмена самостоятелна работа извън часа от изследователската проектна дейност, която учениците изпълняват индивидуално или в екип, за да се акцентира върху възможността да получат оценка за задачата, изпълнявана последователно и поетапно през по-продължителен период от време.

Цели се да се намали и административната тежест на Националния STEМ център, който съхранява оригиналите на изпитните работи от всички национални външни оценявания и от държавните зрелостни изпити, като се определи срок за съхранение един месец от предаването им. Новата разпоредба не се отнася за съхраняването на оценените изпитни работи в електронен вариант.

Направените предложения за оптимизиране и прецизиране на действащите разпоредби на Наредба 11 за оценяване на резултатите от обучението на учениците от една страна повишават ефективността на процесите на учене и преподаване, а от друга страна допринасят за намаляване на административната тежест на всички управленски нива, поясняват от МОН.

„С предлаганите промени за домашните работи се дава по-голяма автономия на учителите. Според мен изискванията трябва да посочват минималните прагове, а не максималните. Понякога едно по-задълбочено изпитване може да е по-стойностно, отколкото две или три, които са само за да се спази някакво изискване. Например, ако се даде групова работа, проект, който се прави в продължение на часове – за месец или месец и половина, е много по-смислено, отколкото ученикът да разкаже някаква извадка от учебника. Това го одобрявам, защото никой не пречи на учителите, ако искат да правят и повече изпитвания. И не мисля, че някой би бил против срещу това“, каза за БТА Асен Александров – директор на 51-во Средно училище „Елисавета Багряна“ в София, който е и председател на Сдружението на директорите в средното образование.

Мисля, че това е добро предложение, по-добре е оценките да са по-качествени, отбеляза Александров.

Според него предложението за намаляване на броя на домашните работи е неизпълнимо, защото „не може да се мери“.  „Обсъждахме го вече на Отраслов съвет и мисля, че има разбиране от екипа на МОН, че това е нещо пожелателно. Всичко все едно се свързва само с математиката, но има и други предмети. Оплакваме се, че са ниски оценките на учениците ни в седми, в десети и в 12-и клас. Считаме, че това е пътят да намалим домашните работи, да съкратим учебните програми – да учат децата по-малко и да имат по-малко домашни, и остава усещането, че няма нищо общо между слабите оценки на учениците и времето, което те отделят да учат. Учителите, които дават по-големи домашни работи, не го правят, защото искат да накажат учениците, а при разговори в нашето училище повечето от родителите одобряват децата им да имат достатъчно домашни. И според мен домашното трябва да бъде някакъв минимален праг, за който да се каже, че става дума за домашни работи, които ще бъдат оценявани задължително“, каза Асен Александров.

Той отбеляза, че „има един текст за не повече от пет домашни работи в седмица по всички предмети“ и попита как това ще се осъществи на практика, защото например в десети клас преподават 11 учители и те как ще съгласуват домашните работи. Ако учителят по математика е дал четири домашни, то той е изчерпил целия лимит, но защо да не даде четири домашни работи, ако по математика учениците имат пет часа в седмицата. Още повече самата дума „домашно“ не ми харесва, защото тя е някакво остаряло понятие, а днес говорим за обърната класна стая и се разбира, че ученето е постоянен процес и учениците учат в училище, вкъщи и самостоятелно, каза директорът на 51-во училище.

Могат да се дават диференцирани домашни работи за учениците, които имат за цел много добра оценка, за тези, които целят добра оценка, както и за тези, стремящи се към средна оценка, е мнението на Асен Александров. „Едно е за ученик, за който тройката е заветната цел, но за този, който иска да има шестица по даден учебен предмет, не е така“, добави той.

Попитан трябва ли да има домашни работи през ваканцията, Александров отговори защо да не се дават препоръчителни книги за четене, както ги има и сега. Те са препоръчителни и с тях учителите насочват учениците какво могат да прочетат, уточни училищният директор.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

5 КОМЕНТАРИ

 1. Поздравления! Не може ученето извън клас да бъде над 70 процента от ученето въобще! А в клас само изпитвания например при един час седично 5 оценки! И при 25 деца по 5 оценки по 1 минута на оценка…. КОГА СЕ ПРЕПОДАВА ВЪОБЩЕ! В сайта на нашето училище пише, че е основано с 200 деца и 4 учители. Сега е 200 учители и 4 деца…. които родителите са длъжни да обучават! До кога ще се размива отговорността!

  • Адмирации г-н Николов, за коментара!
   Абсолютно съм на вашето мнение!
   Поздравления за промените и за диференцирането на домашните!

 2. Глупост след глупост. Учениците няма да имат домашни, за да имат време за частни уроци, където ще решават задачи до припадък. Просто така се учи.

 3. Поздравления! Много хубава новина. Все пак живеем в нов век и децата трябва да бъдат малко по свободни за да обръщат повече внимание на интересите си ! ❤️

 4. Самоподготовката на учениците за следващия учебен ден отсъства отдавна от ангажиментите им. Сега това става норма. Не се изненадвайте от резултатите накрая!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук