Промените в Наказателния кодекс срещу домашното насилие влизат за окончателно гласуване в зала на пленарното заседание в четвъртък.

Сред вносителите на законопроекта, който предстои да бъде одобрен на второ четене е и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви лична ангажираност и съпричастност с проблема.

Промените целят изграждане на един по-строг Наказателен кодекс, който би дал ясен сигнал към жертвите и потенциалните извършители, че подобни престъпления никога повече няма да остават ненаказани, както и че ще се гарантира една всеобхватна защита от всякакви актове на насилие.

С проекта се допълват квалифицираните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата.

Предлага се извършването на съответните деяния в условията на домашно насилие да се въздига като квалифициращи признаци в системата на редица престъпни посегателства – подпомагането и склоняването на другиго към самоубийство, отвличането, противозаконното лишаване от свобода, принудата, заканата с престъпление.

Подкрепа на промените дойде и от Министерство на правосъдието и редица неправителствени организации.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук