заседание, парламент, Народно събрание

Депутатите не успяха да гласуват на първо четене да бъде ли създаден механизъм за разследване на главния прокурор. Механизмът се въвежда с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Поради липса на кворум обаче, не се стигна до неговото гласуване на от пленарната зала. 

„Коалицията “Пази главния прокурор” прави всичко възможно да не стигне дори до гласуване на законопроекта“, коментира във Facebook Надежда Йорданова от „Демократична България“.

„ГЕРБ, ДПС и Възраждане задружно провалиха разглеждането на НПК, предвиждащ контрол върху главния прокурор, като не се регистрираха при проверка на кворума“, написа и Йордан Иванов от ДБ.

„При пълна зала в Народното събрание, колегите от ГЕРБ и ДПС умишлено не се регистрираха“, написа и Кремена Кунева от ДБ.

Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс предвижда при данни за извършено престъпление от главния прокурор или негов заместник, те да бъдат разследвани от съдия. Той ще бъде избиран на случаен принцип измежду дали съгласието си наказателни съдии от Върховния касационен съд (ВКС) и от съдии от окръжните и апелативните съдии с ранг съдия от ВКС, които през последните 7 години са работили като наказателни съдии.

Промените предвиждат и въвеждане на съдебен контрол върху отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Заседанието пропадна поради липса на кворум, като в зала се регистрираха само 76 народни представители.

Делян Добрев от ГЕРБ предизвика председателстващият заседанието Йордан Цонев от ДПС да направи проверка на кворума.

Малко преди самата проверка, депутатите излязоха в 30-минутна почивка. Част от тях се насочиха към изслушването на модераторите на Facebook за България в Комисия по електронно управление и информационни технологии, което се провеждаше в почивката. В комисията пък от ГЕРБ настояха, че не може едновременно да се провежда заседание на комисия и пленарно заседание. В крайна сметка и заседанието на комисията бе прекратено, като не се чуха въпроси по същество към фирмата-модератор на съдържанието в социалната мрежа.

„Ако на някои колеги комисиите са им по-важни от този закон, има лесно – утре ще продължим“, каза Цонев преди да започне проверка на кворума.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук