Министерски съвет

Граждани готвят протест-блокада пред сградата на Министерския съвет в София тази вечер, като протестът ще започне около 19:00 часа, предаде БНР. Исканията са за незабавна оставка на енергийния министър Росен Христов и за гаранции от служебния кабинет, че няма да подновява доставките и няма да сключва нов договор за доставка на газ с „Газпром“. 

„Българските граждани не желаем повече страната ни да бъде поставяна на колене и в зависимост от Кремъл“, казват организаторите от гражданско сдружение „БОЕЦ“.

„Казусът има и морална страна. „Газпром“ не е търговско дружество, а оръжие в ръцете на Путин за изнудване, натиск и рекет. „Газпром“ е и източник на средства за финансиране на войната в Украйна. Не желаем да бъдем съучастници на убийствата на невинни цивилни граждани, жени и деца в Украйна! А всеки лев и стотинка за „Газпром“ са пари за смърт и зависимости“, пишат още те.

Гражданите заявяват, че ще опънат палатков лагер пред Министерски съвет и ще обявят блокада. Казват, че ще останат там колкото време е нужно – тоест до постигане на резултати.

Организаторите на блокадата – сдружение „БОЕЦ“, през лятото на 2020 година организираха блокадата на „Орлов мост“ в София, като тогава протестираха за оставките на тогавашния премиер Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев и на генералния директор на БНР Емил Кошлуков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук