Ако заболеваемостта в страната спадне под 120 на 100 000 души, от 1 февруари танцовите школи може да отворят. С това обещание завърши срещата между Милена Налбантова, председател на Съюза на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/, и министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на културата Боил Банов.

До срещата се стигна след шумен протест на засегнати от ограниченията, които се събраха пред здравното министерство и скандираха „Отворете залите“. Демонстрацията, в която хора на изкуствата, дошли от различни краища на Бъолгария, танцуваха и свириха, премина под надслов „Изкуството е живот – душата на един народ!”

„На този етап няма да има нова заповед за отваряне на танцовите зали и школите. Но в следващата ще бъдат предвидени нашите занятия да бъдат освободени от забрана. Това за което ние настояхме е повече да няма разделяне на браншове. Спортът с културата и изкуството трябва да вървят ръка за ръка и да бъдат също сред приоритетите, тъй като колегите се грижат за здравето на нацията. Също така има и образователен характер. Считаме, че професиите ни са едни от главните приоритети, заедно с учителите в България. Затова настояваме при следващи евентуални рестриктивни мерки да бъдем поканени и да бъде взето мнението на цялата гилдия, за да може да дадем адекватен съвет как да правят оттук-насетне евентуални затваряния на нашия бранш“, коментира Милена Налбантова.

Тя подчерта, че в момента има противопоставяне в бранша, защото едни могат да работят, а други не.

„В момента има частични възможности да се работи в зависимост от това кой колега в коя област работи. Именно това е един от основните проблеми, който притеснява нашата гилдия. Местните, регионалните, общинските или областните щабове и РЗИ-тата имат право, вменено от министъра на здравеопазването, да се грижат за конкретната област, за която отговарят. В момента имаме колеги, които няма да могат да упражняват своята дейност, но има такива колеги, които могат да упражняват своята дейност с деца до 4 клас“, посочи Налбантова.

Тя добави още, че на 26 януари ще имат среща с Боил Банов с когото ще коментират бъдещите програми, които ще бъдат разработени за сектор „Култура“ и също така ще бъде обсъдено и пускането на залите от 1 февруари. По думите й хората на изкуството остават в протестна готовност, ако днешните думи на министрите останат само празни думи, и яма да допуснат да бъдат неглижирани.

Налбантова каза още, че са потърсили помощ за финансова подкрепа от социалното и финансовото министерство, откъдето им отговорили, че има доста мерки, по които обаче голяма част от хората на изкуството не отговарят на критериите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!