природозащитници

Десетки екоактивисти от движението „За да остане природа в България“ излязоха на протест пред Министерски съвет, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ.

С флашмоб под надслов „Не ни пързаляйте за Пирин!“ природозащитниците изразяват недоволството си от концесионния договор за Банско.

То е провокирано и от факта, че преди повече от седмица легендарният австрийски скиор Марк Жирардели изненадващо се разкри като мажоритарен собственик на дружеството „Юлен“, което държи ски зоната в Банско и ползва на концесия част от Национален парк „Пирин“.

Гражданите излязоха на улицата със зимна екипировка – ски, сноуборд, щеки, снегоходки и дори шейни, с което настояха управляващите да преосмислят позициите си.

„Днес за пореден път изразяваме недоволството си от това, че българското правителство, всички управляващи и тези, които са начело на министерство, което трябва да пази околната среда, се готвят да направят поредния подарък на концесионера на ски зоната в Пирин. Независимо кой е той и как се казва. От една година станаха изключително интензивни опитите на управляващите да подарят Пирин. Знае се, че и към момента концесионният договор не се спазва. Концесионерът дължи суми за това, че ползва повече площ, отколкото е позволено по договор. До ден днешен нищо не е направено, за да се защитят интересите на българските граждани“, смята Нели Дончева от световната природозащитна организация WWF.

Припомняме, че точно преди година, на 28 декември 2017 г., в последното си за годината правителствено заседание, кабинетът одобри промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“, с което на практика даде зелена светлина за изграждане на втори кабинков лифт в Банско.

Междувременно природозащитници обжалваха пред ВАС промяната на плана за управление на парка, а за аргумент им послужи липсата на екологична оценка. Тричленен състав на съда възприе мотивите им, но по-късно петчленен състав върна делото за ново разглеждане.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук