Фермери поискаха оставката на земеделския министър Румен Порожанов и директора на БАБХ Дамян Илиев, предаде репортер на ДЕБАТИ.БГ.

Овцевъдите изляха мляко и запалиха бала вълна пред сградата на Министерския съвет.

Прозвуча траурен марш, а след него и химна на България. При протестиращите пристигна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

протест на овцевъди

„Ние не просим пари г-н Борисов, искаме това, което ни отнехте“, се чуваха възгласи под прозорците на МС.

Една жена, чието стадо е било избито, заяви, че не е била допусната от жандармерията и без нея то е евтаназирано.

Хората се оплакаха, че нито един чиновник от 17 000 администрация на земеделското министерство не е отишъл при тях да им обясни за проблема.

Сред протестиращите беше бившият земеделски министър проф. Иван Станков. Хората се заканиха да чакат Борисов пред МС за отговори.

РУМЕН ПОРОЖАНОВ

Ресорният министър Румен Порожанов обеща, че 75% от обезщетенията, които се плащат в момента на животновъдите с евтаназирани животни, ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Той определи като абсурдни искания от 300 евро компенсация за животно в районите с чума.

„Ние такива цени от 300 евро не можем да защитим пред никого. Не е нужно да правим такъв популизъм. В момента обаче оценките, които направихме, са абсолютно адекватни. Разбира се, ще направим и допълнителни искания по отношение на разходи, които са допустими – директива, по регламент, да кандидатстваме по него. Темите са много сериозни и Комисията е абсолютно отворена да подпомага подобни болести“, каза Порожанов.

протест на овцевъди

Общо 1 милион лева е сумата за обезщетения за умъртвените 4000 дребни преживни животни заради чумата.

Порожанов съобщи, че ще бъде обявена обществена поръчка за обеззаразяване на засегнатите региони. Предстои заседание на Оперативния щаб за справяне със ситуацията.

Министърът е категоричен, че протестите срещу ниските обезщетения на стопаните, чиито стада са засегнати от чумата, се подкрепят от 25-30% от бранша.

„Освен това иска се оставката на мой заместник-министър, днес вече ще се иска и моята оставка, което би ме притеснило, ако не се иска, защото може би не си върша работата, както трябва. Аз го поставих, те го поискаха вчера на Съвета по животновъдство, нито един от всички останали членуващи десетки асоциации, не беше солидарен с тях”, каза още Порожанов.

Земеделският министър ще посети отново в следващите дни засегнатите от болестта населени места.

КАКВО КАЗВА ПРАВИТЕЛСТВОТО

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се извърши незабавна дезинфекция в засегнатите от чумата по дребните животни райони. Той предупреди, че ако заразата не се овладее и не се ограничи, животновъдите ще страдат през следващите три години и е възможно да бъдат евтаназирани над 1 милион животни.

протест на овцевъди

Министър-председателят поиска по-бързо разплащане на обезщетенията на стопаните на избитите животни в Странджа.

По думите на премиера, ако заразата от чума прескочи отвъд Стара планина, ще пламне цялата страна, което ще е фатално.

Борисов упрекна Агенцията по безопасност на храните.

„Упрекът ми към вас, специално към Агенцията по храните, е, че трябва да проявите максимално човечност – това са животинки. Да обясните, да кажете, но след това 1,1 млн. трябва да се избият, ако не се прекрати тази зараза. Има държави, които горят всичко около границата, на 10-километрова зона, за да прекратят подобна зараза. Просто проявете необходимото съчувствие, човещина, бързо плащайте“, каза Борисов.

Премиерът смята, че е по-добре сега да се плащат обезщетения, отколкото страната да остане без родно производство.

Военният министър Красимир Каракачанов отрече да има тайно транспортиране на нелегални емигранти от Европа към България.

Той изрази безпокойство от разпространяването на фалшиви новини на тази тема и поиска службите да се намесят и да установят техния източник.

„Затова смятам за необходимо ДАНС и другите оторизирани структури по сигурността да направят проверка и да изяснят кой пуска и с каква цел подобна фалшива информация и ако се установят виновни, да им се потърси отговорност. В последната фалшива новина се прави следната сглобка „Овцете и козите в Странджа се избиват, за да може там да се настаняват нелегалните мигранти“ – това не може да продължава, защото това е откровено саботаж“, категоричен е министърът.

протест на овцевъди

Каракачанов обяви, че капацитетът на центровете за мигранти е запълнен едва на 11 процента.

Премиерът Бойко Борисов също декларира, че България не е поемала ангажименти да приема мигранти „нито срещу пари, нито без пари“.

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД

Административният съд София-град отказа дa cпpe зaпoвeдтa зa избивaнeтo нa живoтни в Cтpaнджaнcĸo. Магистратите бяха сезирани от депутата от БСП за България Кристиан Вигенин. Жалбата му е обявена за недопустима.

Според съдия Луиза Христова депутатът от социалистическата партия не е предоставил доказателства зa нaличиeтo нa пpяĸ и нeпocpeдcтвeн интepec oт cпиpaнeтo нa евтаназията на животните заради съмнения, че са заразени с чума.

протест на овцевъди

Освен това атакуваната от него зaпoвeд нa диpeĸтopa нa Българската агенция за безопасност на храните, според Зaĸoнa зa вeтepинapнo-мeдицинcĸaтa дeйнocт не подлежи на oбжaлвaнe.

От БСП за България сезираха съда заради cъмнeния в дocтoвepнocттa нa диaгнoзaтa „чyмa пo дpeбнитe пpeживни живoтни“.

В жалбата си Кристиан Вигенин пише, че Агeнцията e пpeдпpиeлa ĸpaйни и дpacтични дeйcтвия, каквато е евтаназията, вмecтo дa opгaнизиpa дpyги, пpeдвидeни в зaĸoнa и в нapeдбитe мерки – ĸaтo ĸapaнтиниpaнe нa cтaдaтa cъc cъмнeния зa зaбoлeли живoтни или вaĸcинaция.

Определението на съдия Луиза Христова може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!