РЕЗЕРВАТЪТ КАМЧИЯ

Протест по бул.“Витоша“ брани българското Черноморие от бетон, видя екип на „Дебати.бг“.

С искане за спешни решения срещу незаконното застрояване по Черноморското крайбрежие граждани се събраха в 19 часа край паметника на Алеко Константинов на централния столичен булевард.  Протестиращите настояват за промяна на предназначението на пясъчните дюни в защитена зона Камчия, които в момента са урбанизирана територия и в тях попадат частни имоти.

Демонстрантите назовават за забрана на строителството в защитената зона и апелират териториите да бъдат върнати на държавата. Те скандират отчуждението на имотите да стане на цени, на които са били оценени по времето на т.нар. „горски заменки“.

Протестиращите продължават мирното си шествие към сградата на Министерски съвет, след което демонстрацията ще продължи в посока Орлов мост. С възгласи „Искаме природа, не искаме бетон” демонстрантите изискват приемането на нова заповед за защитена зона Камчия, която да включва забрана за строежи. Сред исканията са и връщането на плажните дюни в областта Камчийски пясъци към актовете за изключителна държавна собственост.

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!