протест ВСС Гешев

С протест под прозорците си и викове „оставка“,  Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев.

Представители на „Боец“, „Да България“ и „Правосъдие за всеки“ се събраха около 9:30 ч – преди заседанието на кадровиците, за да подкрепят позицията на съдиите, че „пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa“.

В дневния ред на Съвета е и позиция  на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев доведе до безпрецедентна криза правовия ред в България, заяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Пред сградата на ВСС граждани скандират „Гешев е позор” и издигат плакати със снимката на главния прокурор.

„Днес сме тук, за да поискаме оставката на Гешев и да поискаме от ВСС да започне дисциплинарно производство срещу него. Аз лично съм пускал сигнал до ВСС, с което съм ги призовал да се сезират за множеството нарушения на Етичния кодекс на българския магистрат, които той е извършил – за множество нарушения на всички практически, принципи на справедливия процес, които е извършил, добавя се ново основание и с резолюцията на ЕП“, заяви още Иванов

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!