Граждани се събраха до северния вход на Народното събрание на акция „Чували с бюлетини“ срещу промените в Изборния кодекс. Акцията е организирана от „Изправи се, България“, като майките от „Системата ни убива“ са също активен участник.

„Дойдохме тук, за да се противопоставим на наглия опит на олигархията да си върне контрола върху държавата чрез връщането на хартията. Жалко е, че Нинова вкарва БСП в един впряг с ГЕРБ и ДПС и показа истинското си лице, че 7, 8 месеца е било преструвка, че партията ѝ е част от промяната“, заяви за БТА Мая Манолова. Според нея „със зачеркването на машините и на електронното гласуване връщат Борисов“.

Протест срещу хартиената бюлетина
Снимка: БТА

„Ние ще се включим в протеста следобед, но сега това е начин да държим депутатите будни и с ясното съзнание, че хората просто няма да допуснат този „атентат срещу демокрацията“, каза Манолова.

По думите ѝ връщането на хартията е връщане на кражбата на вот, на манипулациите, на преправените протоколи, на купуването на гласове, на купувания вот.

Протест срещу хартиената бюлетина
Снимка: Фексбук

Според Манолова машините са били превърнати в обикновена машинария, която трябва да бъде изпратена за скрап, защото разписките от машините не са бюлетини.

„Прах в очите на хората е видеонаблюдение без записи, защото дори и да видиш как се фалшифицира вот, ти не можеш да го докажеш“, отбеляза Манолова. По думите ѝ не е станало ясно защо се отменя Общественият съвет, защо се наказват българите в Западна Европа и Америка, които по-трудно ще правят секции, защо се слага кръст на електронното гласуване.

Протест срещу хартиената бюлетина

„Въпросът е защо не се занимават с доходите на хората, с енергийно бедните, със скъпите дърва за огрев, цените на храните, а се занимават със своето „връщане през служебния вход на парламента обратно в управлението на държавата“, допълни Манолова.

Протест срещу връщането на хартиената бюлетина се организира и довечера в София от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Той ще започне в 18.30ч.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук