Русенци за пореден път излязоха на протест с искане за чист въздух. Той бе под мотото „Русе иска да диша“. В 10:00 часа хората се събраха пред „Захарната фабрика“, откъдето с колите си тръгнаха към кръговото преди Дунав мост. Там близо 50 автомобила блокираха движението от и към Дунав мост.

Вследствие на блокадата се образуваха големи колони автомобили и напрежението нарстна. Протестиращите имаха разрешение да останат там до 13.00 часа, но го освободиха по-рано поради огромния брой натрупали се коли.

На протеста присъстваха няколкостотин души, които с клаксони и скандирания за пореден път поискаха да се вземат мерки за разрешаването на проблема. Според тях институциите от години си „затварят очите“ за неприятните миризми в града.

Присъстващите на протеста поискаха оставките на министъра на околната среда и водите, както и на директора на РИОСВ – Русе. Смятат, че и местната власт не правела достатъчно, за да ги подкрепи.

През октомври миналата година хиляди блокираха „Дунав мост 2“.

Година по-късно протестиращите казват, че всеки ден в различни квартали на града се усеща миризма на бакелит или на нефтопродукти. Източниците не са категоричн установени. Затова жителите на града настояват кметът да сезира прокуратурата, за да се потърси отговорност. По-късно през деня протестът им ще продължи на границата ни с Румъния.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!