Полицията в Берлин използва водни оръдия срещу протеста

Хиляди хора излязоха днес на протест в така наречения „квартал на властта“, за да изразят несъгласието си с мерките срещу коронавируса. Тъй като не се съобразиха с действащите изисквания за носене на маски и спазване на дистанция, полицията беше принудена да ги разпръсне и да използва водни оръдия, съобщи АРД.

След няколко сблъсъци със силите на реда, лидерът на протеста обяви събирането за приключило и протестиращите трябваше да напуснат площада пред Бранденбургската врата.

Тъй като това не се случи, полицията се видя принудена да използва водни оръдия и сълзотворен газ. Няколко човека са арестувани.

Председателят на Германския полицейски съюз Райнер Венд очаква полицейската операция да продължи „много часове“, докато сбирката бъде разпусната напълно. Демонстрантите са настроени агресивно, заяви той пред телевизионния канал „Велт“. Затова полицията ще има нужда от известно време, за да разчисти мястото пред Бранденбургската врата.

Причината за протеста е гласуването на нов закон за защита на населението от заразяване. Новият закон разширява съществено правомощията на федералното Министерство на здравеопазването по отношение въвеждането на ограничителни мерки при пандемия и регулира работата на бъдещите центрове за ваксиниране.

Противниците му обвиняват правителството, че с него орязват основни човешки права и установяват „корона диктатура“.

От няколко дни в социалните мрежи се мобилизират привърженици на мерките срещу коронавирусната пандемия, на конспиративните теории, антиваксъри и десни екстремисти за участие в протеста. Денят беше определен като „Деня Х“ и организаторите призоваваха за блокиране на парламента.

За да не се пречи на работата на депутатите, полицията постави ограждения около Бундестага

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!