Румъния, протест, демокрация

Хиляди румънци излязоха в събота вечер на протест срещу правителството. Митингът се проведе в центъра на Букурещ.

Хората поискаха повече демокрация в деня, когато се отбелязва 29-та годишнина от свалянето на комунистическия диктатор Николае Чаушеску.

Румъния, протест, демокрация

Демонстрантите се събраха пред сградата на правителството със свещи в ръцете и националният флаг.

Те преминаха през „Площада на Революцията“ откъдето Чаушеску избяга на 22 декември 1989 година с хеликоптер докато гражданите искаха неговата оставка.

„Не искаме да ни управляват крадци“, скандираха гражданите.

Те призоваха кабинетът на социалдемократите да се откаже от намерението си за амнистия на осъдените за корупция.

„Хората загинаха през 1989 година, защото искаха Румъния да бъде свободна страна….Тези времена не трябва да се връщат обратно“, каза един от участниците в протест.

ПРЕДИСТОРИЯТА:

Миналата седмица лидерът на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня поиска амнистия за „хиляди хора“, които според него грешно са осъдени от антикорупционни прокурори.

Румъния, протест, демокрация

По тази причина и президентът Клаус Йоханис, отявлен критик на Драгня, поиска предварително да получава правителствения дневен ред, опасявайки се, че кабинетът ще приеме решение за амнистия на осъдени за корупция.

Йоханис смята, че предложението е подигравка с паметта на 1 105 души, които загинаха по време на антикомунистическата революция през 1989 г.

„Румъния няма да се върне към мрачната ера на еднопартийната държава“, подчерта държавният глава.

Вярва се, че Драгня задкулисно управлява румънското правителство. Той не може да заеме поста на премиер заради присъда от 2016 г. за злоупотреба с гласове, припомнят анализатори.

Румъния, протест, демокрация

Промените в наказателните кодекси и закони, свързани с правосъдието, предизвикаха критики от страна на Европейската комисия, Държавния департамент и хиляди магистрати. Те доведоха до най-големите улични протести от десетилетия насам.

На 20 декември правителството оцеля след вот на недоверие, внесен от Центристката опозиция. Според нея управляващата СДП и коалиционният партньор АЛДЕ са заплаха за върховенството на закона и икономическата стабилност на страната.

Вотът беше гласуван броени дни преди Букурещ да поеме ротационното председателство на ЕС, на фона на тревоги заради опитите за отслабване на усилията в борбата с корупцията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!