Протест в защита на режисьора Александър Морфов се проведе днес пред Министерството на културата. Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър „Иван Вазов“ преди дни след няколкомесечен скандал с управата на театъра.

Скандалът започна на 29 октомври, когато в знак на протест Морфов надраска вратата на кабинета и изкърти табелката с името на Велислава Кръстева – тогава пиар на театъра, а преди това дългогодишен пиар на ДПС, двукратно депутат от партията и приближена до нейния почетен председател Ахмед Доган. Конкретният повод за гнева му бе видео от изборите на 2 октомври, в което Кръстева придружава Доган до избирателната секция.

Във вторник Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър, а Велислава Кръстева съобщи че от 1 март няма да е част от екипа на театъра.

Протестиращите днес поискаха оставка на директора на Народния театър Васил Василев, който уволни режисьора. Граждани и артисти настояха още Морфов да бъде възстановен като главен режисьор на театъра.

В рамките на пресконференция днес директорът на Народния театър Васил Василев обясни уволнението по следния начин:

„Не искам повече да коментирам, но след 4 месеца, за да запазя театъра и да спася от проблеми колегите, аз взех този ход. Главният режисьор и ръководител „Връзки с обществеността“ вече не са част от нашата трупа и от нашия екип“.

„Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише „Иван Вазов“, не „Александър Морфов“, каза още той.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук