Продължава общонационалният протест в центъра на столицата. Блокирани са кръстовищата при Ректората и Орлов мост. Организаторите се заканиха да останат в Триъгълника на властта докато не получат оставките на правителството и на главния прокурор.

От „Отровното трио“ обявиха днешния 21-и ден  на протести като „Денят Х за управляващите“.

Стотици се събраха за поредна вечер в района между Президенството и Министерския съвет на общонационален митинг-протест с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

След митинга организаторите обявиха, че ще останат на палатки пред Министерския съвет до оставките на правителството и главния прокурор. От „Отровното трио“ отново предават на живо случващото се.

В центъра на столицата часове наред остават затворени кръстовищата на Софийския университет и Орлов мост. Преминаващите през тях линии на градския транспорт са пренасочени.

Отделна акция на инициативата „Правосъдие за всеки“ се проведе пред Съдебната палата. Тя бе под наслов „Свободата няма нужда от каскет“ и с нея се отбелязват една година на демонстрации срещу избора и работата на сегашния главен прокурор Иван Гешев. След това протестиращите тръгнаха на шествие, което се сля с останалата част от демонстрантите пред Министерския съвет.

 

Протестите започнаха още сутринта

Първите протестиращи се събраха в Триъгълника на властта в 10 сутринта, какъвто беше призива на организаторите. Сред тях обаче не бяха представители на синдикатите и браншовите организации, които лично бяха поканени от „Отровното трио“.

По обяд започна  и блокирането на възлови кръстовища в столицата. В момента протестиращите са в района на Ректората и Орлов мост, като движението в тази част на София е блокирано.

По-рано протестиращи срещу правителството и действията на главния прокурор Иван Гешев  блокираха частично едно от ключовите кръстовища в столичния булевард „Младост“ -това на бул. „Ал. Малинов“ и „Андрей Ляпчев“.

С плакати „Извиняваме се за неудобството, държавата е в ремонт. Оставка!“ протестиращите спряха за кратко движението в района на бул. „България “ и бул.“Иван Евстатиев Гешов“.

„Искаме оставките на кабинета Борисов 3, на самия Борисов, на Иван Гешев и предсрочни избори, предсрочни честни избори. Извиняваме се много на шофьорите, както и на пътниците в градския транспорт, но те трябва да разберат, че за този един час от техния комфорт се решават следващите години на държавата,“ заяви един от протестиращите.

Демонстрантите пропускаха част от автомобилите, а един от водачите на МПС просто заобиколи блокадата и не се съобрази с протестиращите. Други също последваха примера му.

 

На място имаше и полиция, която регулираше движението.

Малко след това протестиращите тръгнаха към „Фритьоф Нансен”, след което шествието се върна в Триъгълника на властта. Протестиращите блокираха и пространството пред Съдебната палата. Част от тях с чадъри и палатки се разположиха в района на булевард „Цар Освободител“, където направиха своеобразен летен лагер на жълтите павета.

протест

Протести се проведоха и в други градове на страната. В Стара Загора беше организирано и автошествие.

 

В Русе за разлика от обичайното шествие в центъра на града, днес протестиращите се събраха на кръговото кръстовище на ГКПП „Дунав мост“. С плакати и скандирания „Оставка“ и „Мафията вън“ хората поискаха правителството на Борисов, както и главния прокурор Иван Гешев да се оттеглят незабавно.

Във Варна около 30 недоволни граждани блокираха движението по Аспаруховия мост.

Протестиращите във Велико Търново замерваха с рула тоалетна хартия Съдебната палата в града.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!