Страхотни задръствания затапиха централните софийски улици заради протеста на майките на деца с увреждания. Протестиращи майки на деца с увреждания блокираха кръстовището на Орлов мост, което буквално спря движението в час пик. От паметника на Васил Левски до националния стадион разстоянието се изминава за 40 минути. Блокирани са автобуси и тролейбуси на градския транспорт. Гражданите са повече от изнервени.

Майки на деца с увреждания излязоха тази вечер отново на национален протест пред Народното събрание в София. Повод за недоволството им е, че исканията за достойно бъдеще на децата и хората с увреждания остават неизпълнени.

„Протестираме защото Бойко Борисов ни излъга, че до 1 октомври ще имаме законите за хората с увреждания, за личната помощ и за социалните услуги“, заяви организаторът на протестите Вера Иванова.

Тя каза, че днес протестират общо 13 града в България, в които има палатки като блокират възлови пътища и магистрали и подчерта, че с мирните протести са били дотук.

„С действията си управниците показаха, че не искат да ни има, но ние искаме да живеем, а децата ни да имат достойно бъдеще“, категорична беше Иванова.

Тя подчерта, че политиците са имали 120 дни за реакция докато те са били на палатка зад парламента, обединени от слогъна „Системата ни/ги убива”. Иванова изрази недоволство и от факта, че законът за хората с увреждания вчера е бил оттеглен заради несъгласието на финансовото министерство с част от промените. Според майките нещата да боксуват е, че властимащите нямат воля за реформа и в доказателство на това изтъкна факта, че законът за личната помощ е в парламента от 3 месеца, но и по него не се работи.

Майките на деца с увреждания настояха реформите да започнат сега, да се спре с „тупкането на топката“ и да се сложи край на този безкраен „преход“.

Омбудсманът Мая Манолова, която дойде на протеста, коментира как ще се продължи оттук нататък, че вече финансирането е осигурено и се надява да се случи реална реформа. Знак в тази посока е оттегленият вчера закон за хората с увреждания. Манолова подчерта, че майките на деца с увреждания са разочаровани, защото всичко се случва много бавно и не можа да даде срок кога исканията им ще бъдат реализирани. Тя остава до майки докато исканията им не бъдат изпълнени.

Премиерът Бойко Борисов преди време заяви, че правителството ще отдели 150 млн. лв. повече в бюджет 2019 г. за хората с увреждания. Борисов обясни, че отпускането на средствата става възможно заради по-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, и с олигархията. Премиерът подчерта, че хората с увреждания първоначално са искали 105 млн. лева, а вместо това държавата ще им отпусне 150 млн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!