Хонг Конг, протест

Полицията в Хонг Конг използва лютив спрей и палки срещу протестиращи срещу правителството, които блокираха магистрали рано тази сутрин преди очакваният огромен митинг за защита на демокрацията по повод годишнината от предаването на града във владение на Китай.

Полуавтономният град бе разтърсен от огромни демонстрации през последните три седмици, когато протестиращите поискаха оттеглянето на законопроект, който би позволил екстрадирането в континенталната част на Китай, съобщи АФП.

Напрежението във финансовия център нарасна отново тази сутрин след като на разсъмване групи от предимно млади, маскирани демонстранти завзеха три ключови пътни артерии, използвайки метални и пластмасови бариери, за да блокират пътя.

Полицаите за борба с безредици с каски и щитове се изправиха срещу протестиращите в кварталите Адмиралтейство и Ванчай в града.

Малко преди церемонията по издигането на знамето, отбелязваща връщането на града на Китай, полицията нахлу сред протестиращите, които бяха блокирали една улица.

Продължаващите митинги са последната проява на нарастващите опасения, че Китай ограничава свободите и културата на града с помощта на пропекинските лидери на Хонг Конг.

Въпреки че Хонг Конг е бил върнат от британското на китайско правителство на 1 юли 1997 г., той все още се управлява отделно под режим, известен като „една страна, две системи“.

Градът се радва на права и свободи, които са нетипични за авторитарния континент, но много жители се опасяват, че Пекин вече се отказва от тази сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!