Протестиращи и представители от гражданската група „Бетономорие“ блокираха Орлов мост в София. Протестът започна пред Народното събрание. Няколкостотин души скандират „Искаме природа, а не бетон“, съобщи БНР. Трета седмица продължават гражданските протести срещу новите правила за дивото къмпингуване. Днешната им демонстрацията е ден след като ресорната комисия в парламента прие повторно промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които се въвеждат строги санкции срещу къмпингуващите.

Еколозите са притеснени, че и в пленарна зала депутатите ще отхвърлят президентското вето. Те разчитат на подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако ветото бъде преодоляно.

Протестиращите са убедени, че основни граждански права ще бъдат нарушени, ако президентското вето отпадне и в пленарна зала.

От „Бетономорие“ подчертаха, че къмпинг-културата представлява все по-голям дял от съвременния туризъм. Тя е многомилионна индустрия и че за нея е нужна експертиза и анализ, а не забрани и гонения. Според гражданската група в резултат на досегашните политики в туризма българските и чужди туристи предпочитат да прекарат часове на граничните пунктове, за да стигнат до Гърция, но не и да посетят родното Черноморие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!