Протест оставка Орлов мост
Блокадата на Орлов мост

Паметник на Свободата ще бъде издигнат в 41-я ден на гражданско недоволство на ключовия Орлов мост. Паметникът на Свободата ще бъде кулминацията на похода, започнат от двама млади протестиращи – Огнян Христонев и Атанас Бюлбюлев. Двамата тръгнаха от Свиленград преди четири дни с парче релса от теснолинейка в ръце. Днес релсата е на входа на София и ще бъде занесена в Орловия град, където ще послужи за основа на паметника на протестиращите граждани.

Релсата е символ на всички празни обещания и неизпълнени ангажименти на това правителство, а и на предишните, заяви пред БГНЕС Анастас Гогов, който носи релсата до входа на София.

Протестиращите напомнят, че преди две години на 1-ви август, тогавашният вицепремиер Валери Симеонов се закани:

„Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя“.

„Вече две години Валери Симеонов все още не е изпълнил обещанието си. Релсата, която ще носим по пътя към София е символ на празните обещания. Символ на излъганите хора, гласували за сегашното правителство. Релсата е символ на твърдата решителност на голяма част от българския народ, да изпрати на бунището на историята това правителство. Релсата може да е „кръста“ към Голгота, който да изкупи греховете на България и заявка пред Бог да спре да праща хора, които целенасочено ни водят към духовна и физическа гибел”, казват инициаторите на „Похода на свободата”.

За да издигнат паметник тази вечер, протестиращите ще носят камъни, тухли, бордюри, плочки и винкели.

„Грамадата ще е по подобие на грамадата издигната от варненци, в памет на Пламен Горанов и борбата му с ТИМ и първия кабинет на Борисов. Нужно е Грамадата да остане като паметник на свободните граждани. Като символ на активните и непримирими хора около нас, които се борят за истината и справедливостта, независимо от цената”, казват още протестиращите.

Демонстрациите срещу кабинета и главния прокурор продължават вече 41 дни с искания за оставки. От седмици през нощта се провеждат блокади на няколко важни кръстовища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук