протест в София

Снощи, по време на 36-я ден на антиправителствените протести, недоволни граждани блокираха и четвърто ключово кръстовище – това при Румънското посолство на бул. Ситняково в София. Булевардът пое от основния трафик в столицата, след като протестиращи блокираха Цариградско шосе в частта му при Орлов мост.

Протестиращите при Румънското посолство обещаха, че блокадата им ще остане за 24 часа. Но тази сутрин около 5 часа сутринта обаче полицията и жандармерията са развалили палатковия лагер на бул. Ситняково.

Нямаше насилие при освобождаването на кръстовището до румънското посолство. Това разказа една от протестиращите Даниела Йовчева, която заедно със сина си са били на блокираното кръстовище.

Жената описа от първо лице как полицаите са освободили кръстовището тази сутрин. На кръстовището е имало 12 души.

„Появиха се всякакви хора, полиция жандармерия. Аз и синът ми отказахме да изпълним доброволно заповед, наложи се да ни задържат.

„Никой от нас, които правят това, не е защото си нямат друга работа. Ние гледаме на това като на работа, която трябва да свършим и ще го правим непрекъснато и постоянно. И само да попитам някой да знае нещо за премиера ни. Защото, той е нелегален – както и парламентарната група от вчера. Те са в нелегалност. Освен това се оказа и патологичен лъжец. Помните, че обеща нито с добро, нито с лошо няма да раздига палатките

Докато провеждахме интервюто буквално на метри от нас мина линейка през Орлов мост. Протестиращата подчерта, че винаги са пропускали линейките пред барикадирания Орлов мост, като по същия начин са планирали да пропускат и спешните екипи на медиците през бул. „Ситняково“. Имали дори намерение да пропускат и колите на градския транспорт през булеварда.

Към тази сутрин палаткови лагери има на три кръстовища – при Ректората на Софийския университет, на Орлов мост и пред Министерския съвет.

Протестът снощи

Гражданите бяха ядосани заради проваленото заседание на парламента. Според гражданите това е „поредният страхлив ход на ГЕРБ и управляващите”.

Протестиращите “проиграха” заседанието на парламента, като председател на Народното събрание бе Арман Бабикян. Импровизираният парламент гласува вот на недоверие на правителството с вдигане на ръка.

Бабикян обяви: Г-н, Борисов вие вече не сте министър-председател. Обявявам заседанието за закрито. Мутри, вън!!!

След това протестиращите тръгнаха на шествие към Орлов мост, а по-късно някои отидоха пеша до Румънското посолство и блокираха кръстовището.

Недоволните граждани отново замеряха с яйца както сградата на Партийния дом, така и тази на пл. „Народно събрание”.

Блокади в страната

Междувременно протестиращи в Русе блокираха движението към ГКПП „Дунав мост”. Те ще пропускат автомобили на етапи. По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред граничния пункт. Там започна и изграждане на палатков лагер.

Исканията на протестиращите остават непроменени и постоянни – оставка на правителството, оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, провеждане на честни избори и дистанционно и електронно гласуване.

Граждани в Пловдив блокираха две кръстовища в града, но полицията развали импровизираните им палаткови лагери.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук