101-ви ден продължават протестите с искане за оставка на правителството и на главния прокурор и провеждане на честни избори. След като вчера стана ясно, че вече няма да има Велики народни въстания, се готвят нов вид блокади. Част от тях ще бъде и блокада на бул. „Цариградско шосе“ утре.

Това стана ясно  от изказването на Иван Димитров от инициативен комитет „Горубляне“. Протестът не е организиран от „Отровното трио“, а от жителите на Горубляне, които също се включват в общото недоволство срещу корупцията в сегашното управление на страната. Те имат и конкретен повод- решение в тяхна полза на Конституционния съд от петък.

Жителите на квартала от години протестират и блокират периодично бул. „Цариградско шосе“ заради несправедливите според тях обезщетения, които държавата плаща за имотите им, когато ги отчуждава за публични нужди.

Утре жителите на Горубляне планират да блокират движението по булеварда в 16 ч. и да потеглят пеша към центъра на града, така че към 18 ч. да могат да се присъединят към общия протест на площад „Независимост“.

По-рано тази вечер в протестите се включи и ирландската евродепутатка Клеър Дейли. В 101-вата вечер на народно недоволство Дейли призова българите да се борят за страната си, за промяна и за бъдещето си.

Ирландската евродепутатка нашумя с острите си изказвания в европарламента за управляващите у нас.

Тя призова хората да продължат да протестират, за да получат избори сега. В началото на изказването си Дейли поздрави протестиращите на български език.

Протестът отново започна в „Триъгълника на властта“ под мотото „Нас не ни е страх“.


След това протестиращите се отправиха на традиционното шествие до Орлов мост.

 

Протестът протече спокойно, без напрежение и без сериозно полицейско присъствие.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!