Норвежецът Юн Фосе (вляво) получава Нобеловата си награда за литература за 2023 г. от шведския крал Карл Шестнадесети Густав на днешната церемония в Стокхолм.
Норвежецът Юн Фосе (вляво) получава Нобеловата си награда за литература за 2023 г. от шведския крал Карл Шестнадесети Густав на днешната церемония в Стокхолм. Снимка: АП/БТА

Кралят на Швеция Карл Шестнадесети Густав връчи снощи тазгодишните Нобелови награди в пет категории на официалната церемония в концертната зала на Стокхолмската филхармония, предадоха световните агенции.

Лауреатите получиха наградите на церемонии в Стокхолм и Осло, традиционно провеждани на 10 декември – денят, в който се отбелязва годишнина от смъртта на Алфред Нобел. Първата Нобелова награда е връчена в Сен Тропе през 1901 г. – пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Наградата се състои от златен медал, диплом и парична премия, която тази година е увеличeна с един милион шведски крони и ще възлиза на 11 милиона шведски крони (986 000 щатски долара).

Нобелова награда за физиология или медицина бе присъдена на на родената в Унгария изследователка Каталин Карико и американеца Дрю Уайсман за работата им по разработването на иРНК ваксини срещу КОВИД-19.

Мунги Бавенди, Луис Брус и Алексей Екимов от САЩ спечелиха Нобелова награда за химия за откриването и синтеза на квантовите точки – наночастици, които са толкова малки, че размерът определя свойствата им.

Кралската шведска академия на науките реши да удостои с Нобеловата награда за физика за 2023 г. Пиер Агостини от университета на щата Охайо, САЩ, Ференц Краус от Института „Макс Планк“ за квантова оптика и от университета „Лудвиг-Максимилианс“ Мюнхен, Германия и Ан Л’Юийе от университета Лунд, Швеция за експериментални методи за генериране на атосекундни светлинни пулсации за изследване на диманиката на електроните в материята“.

С Нобелова награда за литература бе удостоен 64-годишният норвежки драматург, писател и поет Юн Фосе. Шведската академия го отличава „за новаторски пиеси и проза, които дават гласност на неизказаното“.

Американският икономист Клодия Голдин от Харвардския университет бе отличена с Нобеловата награда за икономика  за своите разработки, „подобрили нашите разбирания за участието на жените на пазара на труда“.

Нобеловата награда за мир бе присъдена на иранската журналистка и активистка Наргес Мохамеди. Тя е известна с битката си срещу смъртното наказание в Иран. Наградата получиха децата ѝ –  17-годишните близнаци Али и Киана, на церемония в норвежката столица Осло. Близнаците от 2015 г. живеят в изгнание във Франция с баща си. Правозащитничката Мохамади от години се намира ирански затвор.

Още новини за култура – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук