Екипът на ДЕБАТИ.БГ провери как живее София в условията на карантина. От началото на седмицата е разрешено и на родителите с деца да посещават парковете. Само, че децата трябва да са до 12 години и разходката трябва да е между 9:30 и 18:30 часа. Преди право на разходка в парка имаха собствениците на кучета.

Но и преди понеделник родителите не се съобразяваха със заповедта на министър Кирил Ананиев, особено в слънчевите и топли дни.

Важната промяна е, че родителите вече няма да ги глобяват с по 300 лева, че са излезли на въздух и слънце. Освен това трябва да се подчертае, че облекчените мерки важат само за родители на деца до 12 години. За останалите все още важат забраните. Може все пак да се спортува в парка преди или след часовете за разходка.

Днешната проверка на ДЕБАТИ.БГ показа, че Южният парк е пълен с хора. Тичат и играят деца, докато родителите им пият кафета на групички. И двата факта са нарушение на забраните на Ананиев. Първо, разходката в парка трябва да се става бързо и еднопосочно. И второ забранено е сядането по пейките, трябва да се спазва социална дистанция и да се носят маски.

Факт е, че повечето родители носят маски, но като „лигавници”. Децата изобщо не носят.  По пейките също имаше насядали хора.

Според една от първите разпоредби на Ананиев, напускането на дома трябва да става само по основателна причина – да отидеш на работа, до магазина или да си платиш сметките. Но на „Витошка” също се наблюдава сериозно оживление. Макар че ресторантите не работят, част от магазините също, а на пейките има ограничителни ленти, много хора са решили да се разходят в относително слънчевата сутрин на днешния ден.

Правителството и щабът предупредиха, че ако се нарушават заповедите на Ананиев, мерките отново ще бъдат затегнати.

От оперативния щаб дори не искаха и парковете да бъдат отворени, но под обществения натиск, правителството разреши поне разходките. Щабът обаче смята, че това „отхлабване“ ще доведе до повишаване броя на заболелите.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!