Десислава Иванчева
На снимката: кметът на "Младост" Десислава Иванчева /ляво/ и заместничката й Биляна Петрова

Назначена от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов проверка е установила поредица от нарушения при отмяната на определението на съдията от Специализирания наказателен съд Иво Хинов, с коeто той разпореди отстранената от поста кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова да пуснати незабавно от ареста.

По случая с делото „Иванчева“ от Върховния касационен съд съобщиха, че комисия към съда е извършила проверка в периода 29.11.2018 – 05.12.2018 г., за дейността на Апелативния специализиран съд по наказателни частни дела, образувани и разгледани по частни жалби по искания за промяна на изпълняваните спрямо подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова мерки за неотклонения.

От проверката става ясно, че тримата апелативни спецсъдии са взели решението си без да уведомят подсъдимите и адвокатите им, че прокуратурата е протестирала постановения „домашен арест“ и без да са се запознали с експертизите за здравословното състояние на Иванчева и Петрова. Освен това, решението на първата инстанция е било отменено още преди да е подписано от съдебните заседатели, съобщи БНР.

От ВКС са установили, че спирането на решението за освобождаване е дошло без разписаната в Наказателно-процесуалния кодекс процедура, която дава право на подсъдимия да направи възражение. Освен това са били нарушени и разпоредбите на Правилника за администрацията в съдилищата, тъй като искането за спиране на изпълнението на първоинстанционния съд не е дошло в рамките на редовно образувано производство.

Освен всичко друго, в хода на проверката се разбира, че Апелативният спецсъд на 16 ноември е действал без да разполага с протокол от заседанието на по-долна инстанция, проведено на същия ден. Налице е бил само „частичен“ протокол, който не е официален документ. На практика не е имало и годен съдебен акт за атакуваното определение, с което Иванчева и Петрова излизат от ареста. Прокуратурата атакува проверката на ВКС от момента на нейното обявяване, като призова спецсъдиите да я саботират, съобщава Би Ти Ви.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук