Докладът за състоянието на пътя на АМ „Струма“ вече е готов. Участъкът, където стана трагичната катастрофа няма Акт 16. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие Виолета Комитова.

„Ние установихме, че няма Акт 16, защото не са завършени отчуждителни процедури“, обясни тя.

Проверката беше поискана след трагичния инцидент на 23 ноември с горящия автобус, при който загинаха 45 души и 7 бяха ранени.

„Катастрофата се случи на път Е-79 от км 287 до км 305 (когато е строен пътят), а днес е от км 0 до км 31, в участъка между селата Даскалово и Долна Диканя. Пътната агенция тогава е възложила пътния строеж. Строител е македонска компания. Историята на този път, като одобрен технически проект и издадено разрешително за строеж, започва през 2002 г.“, каза още Комитова.

По думите ѝ през 2007 г. е изготвен АКТ 15 и отсечката е открита от тогавашния премиер.

През 2013 г. този път няма габарити на магистрала и по проект той е с ограничение от 90 км/час. Не знам какво се случва, за да се вдигне скоростта на 120 км/ч.

„Не можем да твърдим, че тази скорост е причина за катастрофата, но пътят не отговаря за такава скорост“, добави министърът.

Относно качеството на пътната настилка, регионалният министър заяви, че като грапавост тя е добра и е в много добро състояние.

На лице е и 6-месечно забавяне за изпълнение на маркировката. Средната линя при суха настилка е с допустими граници. Мантинелата, наречена „рибешка опашка“, която е поставена през 2007 г., е отговаряла на тогавашните норми“, допълни Комитова.

Виолета Комитова поднесе съболезнования на близките на жертвите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук