протест, Боец

Днес в 15:00 часа пред Съдебната палата започна поредният протест, организиран от сдружение „Боец”, срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. На демонстрацията към момента присъстват около 300 човека.

Репортер на ДЕБАТИ.БГ съобщи, че голяма група от млади момчета и мъже, в тъмни дрехи и граждани от ромски произход, са се появили на протеста. Според нашия репортер на място по-голямата част от протестиращите са „гости“ и „провокатори“ (около 200 души), които скандират „Оставка“.

протест, Боец
снимката: Дневник

Мъжете започнаха да провокират останалите граждани, събрали се, за да изразят своята гражданска позиция. Двете групи започнаха да си разменят реплики и жестове, но до сериозни съприкосновения не се стигна. Полицейското присъствие е засилено, съобщава нашият репортер.

протест, Боец

Протестът е под мотото „Свобода и справедливост – битката на гражданите“.

протест, Боец

Демонстрацията е организирана в социалните мрежи, като исканията са:

  • Оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор;
  • Стартиране на нова процедура по номинации и избор за главен прокурор, като се даде възможност за участие и на неправителствени организации, адвокатурата и академичната общност. БОЕЦ и група граждански сдружения вече обявихме номинацията на следовател Бойко Атанасов, вярваме, че има и други достойни магистрати;
  • Незабавна оставка на правителството на Борисов, продало и предало държавата в ръцете на Пеевски и мафията. Номинацията на Гешев е само поредното доказателство за това.

„Поредицата от протести срещу тази номинация показва, че обществото ни осъзнава важността на този избор. Така, както осъзнава, че липсата на справедливост и ширещата се корупция са най-тежките проблеми, за решаването на които управляващото ни статукво е неспособно”, пише в позицията.

До 17.30 часа протестиращите не са обявили как ще продължи демонстрацията, като решение за това ще бъде взето след 18 часа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!