Сваленият каталунски президент Карлес Пучдемон е заминал за Белгия с няколко други членове на уволнената му администрация, пише Ройтерс, като се позовава на испански медии.

Вестник „Ел Периодико” в Каталуния съобщи, че Пучдемон е пристигнал в Брюксел, за да се срещне с фламандски политици. Преди два дни Фландрия, нидерландският регион на Белгия, изрази своята солидарност с каталунците в стремежа им за независимост.

Белгийският министър по въпросите на имиграцията Тео Франкен не изключи възможността да предоставя убежище на Пучдемон, ако се наложи.

Изявлението му предизвика реакция от страна на белгийския премиер Шарл Мишел, който заяви, че даването на политическо убежище на каталунският лидер  „абсолютно не в дневния ред”. Той също така призова Франкен да „не вентилира пламъците”.

Белгия е една от малкото европейски държави, в които гражданите на ЕС могат да получат политическо убежище. Испанските медии съобщават, че бившият каталунски лидер Пучдемон и някои от членовете на кабинета му ще дадат пресконференция в Брюксел във вторник.

Малко по-рано днес главният прокурор на Испания Хосе Мануел повдигна обвинения срещу каталунски лидери, включително и срещу отстранения министър-председател Карлес Пучдемон. Те ще бъдат обвинени в опит за бунт срещу властта и присвояване на публични средства, пише Би Би Си. Според испанската правна система искането ще бъде разгледано от съдия.

„Като главен прокурор на Испания искам да ви информирам, че главната прокуратура, изпълнявайки своя конституционен дълг, повдига обвинения за бунт, противодържавна дейност, злоупотреба с публични средства и други свързани с това обвинения срещу основните членове на каталунското правителство. Заради техните решения и действия, които причиниха институционална криза, чийто финален акорд е едностранното обявяване на независимост на Каталуния, извършено на 27 октомври в пълно пренебрежение на испанската конституция”, коментира главният прокурор на Испания.

Обвинения ще бъдат повдигнати и срещу председателката на каталунския парламент Карме Форкадел, както и срещу останалите членове на ръководството му. Сега съдът ще трябва да се произнесе върху искането на главната прокуратура, преценявайки аргументите в обвинителните актове.

В същото време Испания трябва да въведе мерки за пряк контрол върху Каталуния в отговор на обявяването на независимостта на региона миналата седмица.

Централното правителство на Испания ще поеме контрола върху каталунски институции, като испанските представители се очаква да бъдат въведени в министерствата на региона в близките дни.

Въпреки тази заплаха бившият министър на каталунската устойчивост, Жозеп Рул, заяви, че продължава с „планирания си дневен ред” и публикува снимка в Туитър,  която го показва на бюрото му.

„Аз съм в кабинета, изпълнявайки отговорностите, които ни е поверил народа на Каталуния”, гласи текстът към изображението.

Повече от половината жители на Каталуния са против отделянето й от Испания, сочи ново проучване в областта. Снощи стотици хиляди излязоха по улиците на Барселона, за да подкрепят испанското единство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!