Каталунският лидер Карлес Пучдемон отговори на испанския премиер Мариано Рахой, който в сряда даде пет дневен срок до  19 октомври на Пучдемон, за да заяви категоричен отговор  – обявява ли независимостта на Каталуния или не.

Каталунският премиер публикува кратък отговор в личния си профил в социалната мрежа „Туитър”.

„Ние искаме диалог, получаваме отговор, че Член 155 е поставен на масата. Посланието е разбрано.”

Но от изказването на каталунския лидер, все пак не става явно, кое точно „послание” е разбрано или дали това означава, че ще обяви незавивимост или не. Ясно е обаче, че  Пучдемон се опитва да  играе ролята на „добрия“, което иска диалог, докато Рахой е лошият, който иска задействане на Член 155,  т.нар. „ядрен вариант”, който ще му позволи да прекрати политическата автономия на Каталуния и да поеме региона.

Само до преди няколко дни обаче Пучдемон бе категоричен, че Каталуния ще се превърне в независима и страстно защитаваше тази своя теза.

Изказване на каталунския лидер от 9 октомври:

„Правителството ми ще приложи закона за референдума, в който е посочено, че ще има обявяване на независимост, ако вотът е показал, че мнозинството от хората подкрепят отделянето на автономната област от Испания”, посочи Пучдемон в интервю за каталунска телевизия.

Във вторник каталунските лидери подписаха декларация за независимост, но не я задействаха, а призоваха за диалог испанското правителство.

Рахой обаче заяви, че по този начин каталунския лидер е  създал „преднамерено объркване” и че испанското правителство отхвърля поканата за диалог. Заместник министър-председателят на Испания описа  Пучдемон като „някой, който не знае къде се намира, нито къде отива”.

Припомняме , че Испания е в размирици след спорния референдум на 1 октомври, обявен за невалиден от Конституционния съд на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!
154