Лула да Силва
На снимката: бившият бразилски президент Лула да Силва

Федералният върховен съд в Бразилия постанови да бъде освободен от затвора бившия президента Луис Инясиу Лула да Силва, който излежава присъда за корупционни престъпления. Съдът взе решение, което позволява на бившия президент да се намира на свобода до окончателното разглеждане от всички инстанции на обжалванията по делото, гласи съобщението на агенция „Ройтерс“.

Лула да Силва стана първият бивш президент на Бразилия, който попадна в затвора след съдебен процес по обвинения в корупция и пране на пари. Този април Върховният съд на страната съкрати присъдата на политика от 13 на 8 години и 10 месеца. Самият Да Силва категорично отхвърля всички обвинения, предявени срещу него.

Докато излизаше от затвора, в който го държаха 19 месеца, да Силва вдигна предизвикателен юмрук във въздуха сред скандирания на тълпа привърженици от неговата Работническа партия, които развяваха червени флагове и държаха знамена „Освободете Лула“.

Очаква се освобождаването му да поляризира допълнително настроенията в страната, която миналата година избра крайнодесния президент Жаир Болсонаро след гласуване, за което Лула каза в петък, че е „ограбване“ на неговата Работническа партия, управлявала страната от 2002 г. до 2016 г.

Харизматичен оратор и силен водач на кампании, Лула не отговаря на бразилския закон за „чисто минало“, за да се кандидатира за изборна длъжност до 2025 г. Макар че му е разрешено да се занимава с политика по други начини, освобождаването му от затвора е в период на очакване на обжалвания, които могат да продължат да го пращат по съдилищата с години.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!