риба

Риба без кръв ще може да бъде видяна скоро в Пловдив. Природонаучният музей под тепетата ще е новият дом на ценната експозиция. За целта се подготвя специален 9-тонен аквариум. Условията в него ще наподобяват тези в ледения океан.

„Самото помещение ще е с температура от -5 градуса, като ще поддържаме температура на водата 2-3 градуса. Тази ниска температура ще доведе до заледяване на всички стени. По стените ще се вижда в перспектива и нашата база, за да може да има кореспонденция с българското в този проект”, заяви директорът на музея Огнян Тодоров.

Първият в света експозиционен леден аквариум струва 150 хиляди лева. Той ще е готов след две седмици, а полярните риби ще пристигнат у нас след два месеца.

Ученият Любомир Кендеров се спусна по дъното на Антарктида, за да вземе редки видове морски обитатели, които ще донесе у нас. Рибите живеят само в Антрактида, уточнява той.

„Айс фиш – ледената риба, която няма кръв.

Няма хемоглобин по-скоро в кръвта. Нейната кръв е прозрачна, бледа. Освен нея, и други организми като морски звезди, морски безгръбначни, ракообразни, интересни животинки”, каза още доц. д-р Любомир Кендеров.

Ученият не скри, че пренасянето на морските обитатели е много трудно, но на кораба „Св. св. Кирил и Методий“ са се постарали да пресъздадат необходимите им условия с хладилна система.

В късния следобед на 7 март българският военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ прекоси пролива Дрейк, държейки курс 335 градуса (север-деверозапад).

Плавателният съд навлезе в протока Льо Мар. Малко по-късно корабът ще направи поворот, „лягайки“ на курс 315 градуса към подхода на Магелановия проток откъм Атлантическия океан. Това заяви за БТА старшина II степен Николай Славов.

„Св. св. Кирил и Методий“ плава със скорост от около 6,5 възела в сурови метеорологични условия – силен насрещен вятър от над 20 метра в секунда и вълнение от 5 бала. Той плава към България след края на 31-та ни полярна експедиция на остров Ливингстън.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук