путин реч

Владимир Путин обяви военно положение в четирите провинции на Украйна, където Русия контролира територия, след като руски официални лица предупредиха за украинско настъпление срещу ключовия южен град Херсон.

„Работим по решаването на много сложни, мащабни задачи, за да осигурим надеждно бъдеще на Русия, бъдещето на нашия народ“, заяви руският президент в телевизионно обръщение към членовете на своя съвет за сигурност, съобщава „Гардиън“.

Законът, публикуван на уебсайта на Кремъл, дава широкообхватни извънредни правомощия на назначените от Русия ръководители на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, които Русия наскоро обяви за анексирани след фалшивите референдуми.

Декретът на Кремъл поставя Русия в по-силна икономическа военна позиция. Путин нареди „икономическа мобилизация“ в осем провинции, граничещи с Украйна, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. Той заяви, че предоставя допълнителни правомощия на ръководителите на всички руски провинции да поддържат обществения ред и да увеличат производството в подкрепа на войната на Москва, която навлиза в осмия си месец. Законът също така ограничава свободата на придвижване във и извън осем руски провинции, граничещи с Украйна.

В речта си Путин намекна за по-нататъшна ескалация на войната, като нарече украинските власти „сатанисти“, които са „игнорирали“ предупрежденията на Русия. „Русия многократно е давала шанс на командването на сатанистите да се опомни. Но ние не бяхме чути или бяхме игнорирани. Сега всичко ще бъде различно, ние ще диктуваме условията“, заяви Путин.

Малко след изявленията на руския президент неговият говорител Дмитрий Песков заяви, че Русия не планира да затваря международните си граници.

По-рано през деня ръководителят на окупационната администрация в Херсон съобщи за плановете си да прехвърли до 60 000 души през река Днепър в Русия, тъй като Москва се опитва да се задържи в града преди украинската контраофанзива.

Владимир Салдо заяви, че Русия ще транспортира 50 000-60 000 души до източния бряг на Днепър – и след това в Русия – със скорост от 10 000 души всеки ден. „Ние няма да предадем града“, каза той в интервю за националната телевизия в сряда.

И все пак масовото извеждане на цивилни граждани ще създаде предпоставки именно за това. Херсон, вторият по големина населен пункт в Украйна, превзет от Русия по време на войната, се намира на западния бряг на Днепър. Официални лица заявиха, че планът е да бъдат изведени цивилните граждани и окупационните власти от града. Те допълниха, че в продължение на седем дни няма да се разрешава на хората да влизат в Херсонска област.

Жителите са подложени на натиск да напуснат. Някои от тях съобщават, че са получили масови текстови съобщения, в които се предупреждава, че градът ще бъде обстрелван, и се съобщава, че от 7 ч. сутринта от пристанището ще тръгнат автобуси. На работниците, като учители и лекари, също е било казано да напуснат.

„Не смятам да ходя никъде“, казва една от местните жителки, Светлана, пише „Гардиън“. „Опитват се да всяват паника, но ние не вярваме на това. Не вярвам, че Украйна ще ни бомбардира. Оставаме на място.“

Украински официален представител, Ярослав Янушевич, началник на областната военна администрация в Херсон, каза на хората в Херсон да не изпълняват искането за евакуация. „Хора от Херсон, призовавам ви да не обръщате внимание на всичко, което окупаторите ви казват или изискват от вас. Те искат да вземат нашите хора за заложници и да ги използват като жив щит. Не позволявайте на империята на злото да се крие зад вас, вашите родители, вашите деца“, каза той в публикация в канала си в Телеграм. „Украинската армия не разрушава украинските градове и села“.

Кадри на руската телевизия показаха стотици хора, събрани на пристанището в сряда сутринта, които чакаха да бъдат изведени. Руските власти обещаха да им помогнат да си купят имоти в континентална Русия, което подсказва, че не планират връщане на цивилни в града в обозримо бъдеще.

Ръководството на руската армия заяви, че тя ще остане в Херсон, въпреки че ръководителят на силите за нахлуване, генерал Сергей Суровикин, намекна в интервю, че силите му може да бъдат принудени да се оттеглят. „Повтарям: [ситуацията] днес вече е много трудна“, каза той. „Ще действаме съзнателно и своевременно. Не изключвам приемането на най-трудните решения.“

Салдо заяви, че придвижването на цивилни ще бъде обвързано с решението „да се изградят значителни отбранителни укрепления, за да се отблъсне всяка атака“.

„Няма място за цивилни граждани там, където действат военните“, пише той. „Нека руската армия изпълни задачата си“. Въпросното изказване показва особена безочливост на фона на постоянните руски атаки над цивилни.

Изглежда, че руските сили са възобновили въздушните атаки срещу Киев в сряда, като местни хора съобщават за експлозии от системи за противовъздушна отбрана в небето над украинската столица.

Представители на окупацията предупреждават за предстояща украинска контраофанзива в района. „Битката за Херсон ще започне в най-близко бъдеще“, заяви Кирил Стремусов, заместник-управител на Херсон, назначен от Русия. „На цивилното население се препоръчва, ако е възможно, да напусне района на предстоящите ожесточени военни действия“.

Предупрежденията са опит да се избегне повторение на ситуацията в Харковска област, където руските военни бяха критикувани за хаотичното си отстъпление, в много случаи оставящо след себе си местни украинци, които са сътрудничили на окупационните правителства.

Херсон е столицата на една от четирите провинции, които Русия претендира да анексира след фалшивите референдуми миналия месец. Оттогава насам настъплението на Украйна означава, че нито една от провинциите не е под пълен руски контрол.

Съветник на украинския президент отбеляза, че само месец след „помпозното обявяване на анексирането на Херсон“ градът е бил „церемониално евакуиран в очакване на [украинското] правосъдие“. „Реалността може да боли, ако живееш в измислен свят на фантазии“, пише Михайло Подоляк.

Всичко за войната срещу Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук