Турция и Русия постигнаха споразумение за напрежението в сирийския Идлиб, съобщава ТАСС. Това стана ясно на срещата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и неговия руски колега Владимир Путин в Москва днес. Документът беше прочетен от руския външен министър Сергей Лавров.

Москва и Анкара са постигнали споразумение да създадат коридор за безопасност в провинция Идлиб в района на сирийската магистрала М4.

„Страните се договориха да се създаде защитен коридор на шест километра на север и на шест километра южно от магистрала М4. Конкретните параметри за функционирането на коридора за безопасност ще се договорят от министерствата на отбраната на Руската федерация и Турската република в рамките на седем дни“, се казва в съобщението.

От 15 март Русия и Турция ще започнат съвместно патрулиране по магистрала М4 в Сирия от населения пункт Трумба до селището Айн ал-Хабр.

„На 15 март 2020 г. ще започне съвместен руско-турски патрул по магистрала М4 от селището Трумба, на два километра западно от Саракиб, до селището Айн ал-Хабр“, гласи договорката.

Русия и Турция отбелязват своята решимост да се борят с всички проявления на тероризма. Боевете в сирийския Идлиб ще бъдат прекратени по цялата линия на съприкосновение с начало на прекратяването на огъня на 6 март, петък.

„Тесните лични взаимоотношения между лидерите на Руската федерация и Турция ни позволяват да намерим общи подходи за решаване на международните проблеми“, каза Путин.

Той допълни, че преговорите по Сирия са завършили в позитивна посока. Русия и Турция са намерили приемливи решения на проблема в сирийския Идлиб, каза още Путин.

„По време на нашите преговори постигнахме съгласие за съвместен документ, чиито разпоредби ще бъдат обявени от външните министри. Той определя решенията, които ние, заедно с президента на турската република г-н Ердоган, разработихме по време на днешните повече от шест часа консултации“, каза Путин.

Споразумението на руско-турската среща на върха в Москва трябва да сложи край на страданията на цивилни хора в Сирия, очаква руският президент.

„Преговорите с Ердоган не бяха лесни, но завършиха положително“, допълни той.

Турският президент Ердоган обеща, че Анкара „ще окаже съдействие на сирийските бежанци по въпроса за завръщането им в родината“. В същото време той предупреди, че Турция си запазва правото да отговори на действията на сирийските войски.

„Турция си запазва правото да отговори на всякакви атаки от страна на режима (на сирийския президент Башар ал Асад) със свои сили“, заяви турският лидер.

Ердоган каза също така, че е поканил Путин да посети Турция. Двете страни заявиха, че потвърждават ангажимента си към сирийския суверенитет.

В заключение Путин благодари на Ердоган за посещението, нарече разговорите за Сирия трудни, но отбеляза, че те са завършили положително.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!