Владимир Путин и Александър Лукашенко
на снимката: президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко ще обсъдят по-нататъшното развитие на отношенията между двете страни и актуалния международен дневен ред на среща в Сочи.

Както съобщи по-рано пресслужбата на Кремъл, „планира се да бъдат обсъдени ключови въпроси за по-нататъшното развитие на руско-беларуските отношения с акцент върху интеграционното сътрудничество в рамките на Съюзната държава, както и актуални теми от международния и регионалния дневен ред.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че Путин и Лукашенко са се договорили за този нов двустранен контакт по време на юбилейната среща на върха на ОДКБ в Москва на 16 май. На този ден те разговаряха за кратко след срещата на върха и се договориха за скорошна пълноценна среща.

СЪТРУДНИЧЕСТВО

Като цяло в дневния ред на президентите се очаква да бъде включен целият спектър от въпроси на беларуско-руското сътрудничество, както и напредъкът, постигнат от правителствата на двете страни в изпълнението на техните предишни споразумения.

Минск смята, че сред сложните въпроси от двустранния дневен ред основен акцент ще бъде поставен върху търговско-икономическия компонент на беларуско-руското сътрудничество и проблемите на регионалната сигурност.

Напоследък заместването на вноса се обсъжда активно на всички нива в Беларус, включително на президентско и правителствено равнище. Минск се надява не само да се опита да реши проблема с липсващите стоки заради западните санкции, но и да получи възможност да участва в руските програми за заместване на вноса.

На неотдавнашна среща с губернатора на Нижегородска област Глеб Никитин Александър Лукашенко отбеляза, че двамата с Путин „вече са се разбрали какви програми трябва да се реализират, преценили са колко пари ще са необходими. По думите на беларуския президент правителствата на Беларус и Русия вече са получили препоръки в тази връзка и на предстоящата среща държавните глави ще обсъдят как те да бъдат изпълнени.

СИГУРНОСТ

Въпросите на сигурността са не по-малко важни за Минск днес от натиска на санкциите от страна на Запада. Широкомащабните учения на НАТО в Полша и балтийските държави, в които участват голям контингент американски войници, подтикват беларуското правителство да засили мерките за сигурност. Освен това беларуските военни виждат рискове и заплахи и в южна посока от Украйна.

В тази връзка беларуското ръководство напоследък поставя въпроса за снабдяване на армията на страната със съвременно въоръжение. От една страна, Минск разчита на помощта на Москва при разработването на нови продукти, особено в областта на ракетната техника. От друга страна, Беларус би искала да бъде оборудвана с руски системи за противовъздушна отбрана, по-специално с ракетни системи земя-въздух С-400 и ракетни системи „Искандер“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук