Владимир Путин, Ким Чен-Ун
на снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-Ун и президентът на Русия Владимир Путин

Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен-Ун във Владивосток приключи.Официалната част, включваща преговори в тесен и разширен състав, продължи около три часа и половина.

На последвалия прием, състоял се в кампуса на Далекоизточния федерален университет, руският президент подчерта, че мирното решаване на ядрения и другите проблеми на Корейския полуостров „няма и не може да има“ алтернатива.

„Северна Корея се нуждае от гаранции за своята сигурност и за запазване на своя суверенитет“, каза Путин след преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. “

И добави:

„Трябва да възстановим силата на международното право, да се върнем към държавност, в която международното право, а не законът на най-силните, определя ситуацията в света.“

Владимир Путин, Ким Чен-Ун
на снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-Ун и президентът на Русия Владимир Путин

Путин декларира готовността на Русия да съдейства за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в цяла Североизточна Азия.

От своя страна Ким Чен-Ун заяви, че е имал с Путин „откровена и съдържателна обмяна на мнения“ по проблемите на региона и в двустранните отношения.

Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му „силата и душата на народа“.

Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

Владимир Путин, Ким Чен-Ун

Асошиейтед прес цитира думи на Ким в началото на банкета, че приятелството между Северна Корея и Русия „е укрепвало, преодолявайки всички трудности и препятствия, предложени му от историята“, и че неговото непрестанно развитие „служи не само на взаимните интереси, а е необходимо за гарантирането на сигурността и стабилността в региона“.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!