Президентът на Русия Владимир Путин е наредил частичното изтегляне на руски войски от Сирия, по време на неангажиращо посещение в страната в понеделник.

Путин бе посрещнат от сирийския президент Башар Асад, когато пристигна в руската въздушна база Хмеймим, близо до Латакия.

Путин направи подобно съобщение за оттегляне през март 2016г., но руските военни операции продължиха.

„Наредих на министъра на отбраната и на началника на генералния щаб да оттеглят руската група войници от постоянните им бази. Взех решение значителна част от контингента на руските войски, намиращ се в Сирия, да се завърне вкъщи в Русия”, каза Путин в неделя, според руската информационна агенция РИА Новости.

Путин каза, че ако „терористите отново вдигнат глави”, Русия ще „извърши такива удари срещу тях, които никога не са виждали”.

„Никога няма да забравим жертвите и загубите, претърпени в борбата срещу тероризма, както тук в Сирия, така и в Русия”, допълни Путин.

Той заяви пред президента Асад, че Русия иска да работи с Иран, друг ключов съюзник на правителството, както и с Турция, която подкрепя опозицията, за да помогне за постигането на мир в Сирия.

Миналата седмица Путин обяви „пълен разцвет” на джихадистки бойци от така наречената Ислямска държава (IS) по долината на река Ефрат в източна Сирия.

Русия започна въздушна кампания, която стартира в Сирия през септември 2015г. с цел да „стабилизира” правителството на Асад след поредица от поражения. Дейстяиата им позволиха на про-правителствените сили да преодолеят задънената улица на няколко ключови битки, най-вече в Халеб. Сирийските и руските военновъздушни сили осъществиха ежедневни въздушни удари на бунтовниците на изток от града, преди да паднат през декември 2016г.,убивайки стотици хора и разрушавайки болници, училища и пазари, според разследващите органи на ООН по правата на човека.

Москва постоянно отрича, че въздушните удари са причинили смърт на цивилни.

Въпреки това Сирийската обсерватория за човешки права съобщи в неделя, че руските въздушни удари са убили 6 328 цивилни граждани, сред които 1537 деца.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!