Путин
на снимката: президентът на Русия Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин настоя да научи позицията на новия украински президент Володимир Зеленски за уреждането на конфликта в източната част на Украйна.

На пресконференция в Пекин, в края на посещението си в Китай, където участва в международния форум „Един пояс, един път“, Путин каза:

„Ако ние се срещнем един ден, ако започнат някакви преговори, което не изключвам, ние трябва да поговорим най-вече за това как да приключим конфликта в югоизточна Украйна“.

Той отбеляза, че за уреждането на конфликта има „само един начин – изпълнението на Минските договорености“.

„Жителите на Украйна окачват от бъдещия президент на страната решение на конфликта в Донбас, защото всички са уморени от тази ситуацията”, каза Путин.

Президентът на Москва заяви, че обмисля възможността да облекчи процедурата за получаване на руско гражданство за всички украински граждани, а не само за жителите на сепаратистките области в източната част на страната.

В сряда Путин подписа указ, който опростява процедурата за получаване на руски паспорти от жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна.

Решението предизвика остри критики в Киев, а ЕС го определи като „опит за допълнителна дестабилизация на Украйна“.

„Опростените правила за получаване на руско гражданство в бъдеще може да важат за всички жители на Украйна. Не само за жителите на Луганската или Донецката народна република, мислим да предоставяме в опростен ред наше гражданство на всички граждани на Украйна“, коментира днес Путин.

Той уточни, че разходите за издаване на паспорти на жителите на Донбас за няколко години може да съставят 100 млрд. рубли (ок 1,4 млрд. евро).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!