Руският президент Владимир Путин отмени щурма на промишлената зона в Мариупол. Причината е, че не го смята за целесъобразен и по този начин се застрашава безопасността на руските военни части.

Не трябва да се влиза в катакомбите, трябва да се блокира промишлената зона на Азовстал така, че муха да не прелети“, каза руският лидер.

По-рано през деня беше съобщено, че „силите на Донецката народна република“ са „освободили“ Мариупол с изключение на 2000 и повече националисти обкръжени в „Азовстал“. Това е било докладвано от министъра на отбраната Шойгу.

При обкръжаването на Мариупол в началото на март, според оценките на министъра, вътре са останали около 8 100 украински войници, чуждестранни наемници и националистически бойци, включително членове на известния батальон „Азов”.

„Повече от 1 400 бойци са сложили оръжие”, заяви Шойгу, като добави, че над 142 000 цивилни също са били евакуирани от града, който е под обсада от седмици.

Според Шойгу руските сили и опълченците от републиките в Донбас ще имат нужда от три до четири дни, за да превземат завода „Азовстал”.  През последните дни Русия на два пъти се опита да създаде хуманитарен коридор за желаещите да напуснат завода, но и двата опита се провалиха.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук