На снимката: Владимир Путин

С Байдън говорихме на един език, но това не значи да се закълнем във вечна любов. Това заяви руският президент Владимир Путин след среща с американския си колега в Женева, на която бяха обсъдени голяма група от разнообразни въпроси. 

Той акцентира, че в САЩ има както противници, така и привърженици на развитието на отношенията с Руската федерация и е трудно е да се каже кои сили ще надделеят.

Руският президент Владимир Путин сподели впечатленията си от Джо Байдън. Според руския лидер той е много конструктивен, уравновесен и опитен събеседник.

„По мое мнение като цяло говорихме на един език, но това изобщо не означава, че трябва непременно да погледнем в душите си, в очите си, и да се закълнем във вечна любов и приятелство. Съвсем не“, каза главата на руската държава.

Удължава се договорът СТАРТ-3

Русия и САЩ дължават договора СТАРТ-3 за 5 години. Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света, допълни руският президент

„Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия“, каза Путин

Путин обяви споразумение с Байдън за междуведомствени консултации под егидата на руското външно министерство и Държавния департамент по стратегическата стабилност и контрола на оръжията.

Опасенията на Вашингтон за Арктика – неоснователни

Той засегна и темата на загрижеността на Вашингтон, че Москва е ангажирана с милитаризация на Арктическия регион, е неоснователна. По думите му там се възстановява инфраструктура, която някога е била напълно унищожена. Путин акцентира, че Русия възнамерява да се придържа изцяло към всички норми на международното право по отношение на Северния морски път.

Той отбеляза, че Русия има суверенното право да не допуска кораби във вътрешните води на Северния морски път, но не злоупотребява с това. Путин отхвърли твърденията за „непредсказуема“ външна политика на Русия, като отбеляза, че Москва се държи подобаващо.

Русия и САЩ връщат посланиците в дипломатическите им мисии

Руският президент Владимир Путин заяви, че по време на преговорите с американския му колега Джо Байдън са се договорили за връщане на посланиците на двете страни на работните им места – в Москва и Вашингтон.

„Що се отнася до връщането на посланиците на работните им места, съответно в Москва на американския посланик и във Вашингтон на руския, ние се съгласихме, че този въпрос е решен“, каза руският президент

Конкретните дати не се уточняват.

По време на срещата страните са обсъдили нерешени двустранни въпроси, стратегическата стабилност и регионалните конфликти, както и въпроси за информационната сигурност и борбата с киберпрестъпността.

Цялото изказване на Джо Байдън – четете ТУК.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!