Руският президент Владимир Путин заяви, че преговорите са единствения начин за решаване на кризата около Северна Корея. Изказването му бе публикувано на официалната интернет страница на Кремъл.

„Важно е да разрешим проблемите на региона чрез директен диалог, включващ всички страни, без да има предварителни условия за такива преговори“, се казва в съобщението. „Провокациите, натискът и войнствената и обидна реторика са пътя за никъде“, смята руският държавен глава.

„Според Русия, да се смята, че може да се спре ракетно-ядрената програма на Северна Корея изключително с натиск върху Пхенян е погрешно“, цитира на свой ред ТАСС руският президент, позовавайки се на статия, публикувана във водещи медии на страните членки на БРИКС. По думите на руския президент, ситуацията на Корейския полуостров, която напоследък се изостри „балансира на ръба на мащабен конфликт“.

Путин напомни, че Русия и Китай „са разработили пътна карта за урегулиране на Корейския полуостров и да подпомогне поетапното намаляване на напрежението, създаване на механизъм за траен мир и сигурност“. Пътната карта изключва прилагане на сила и предполага комплексно решение на всички проблеми м Корейския полуостров, в това число и ядената политика по пътя на дипломацията, чрез диалог и без предварително налагане на условия. Във вторник Северна Корея изстреля балистична ракета, която прелетя над част от територията на Япония и падна в Тихия океан. По предварителни данни, ракетата е прелетяла 2,7 хил. км, при височина от 550 километра.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!