Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Москва е готова да продава „модерни оръжия“ на съюзниците си по света и да си сътрудничи в разработването на военни технологии, предаде „Ройтерс“. Това се случва почти шест месеца след началото на войната в Украйна, в която армията му се представи по-зле от очакваното.

След като силите на руския лидер бяха отблъснати от двата най-големи града в Украйна и бавно, с цената на много усилия напредваха в източната част на страната, досега не се е оказала убедителна демонстрация за руската оръжейна индустрия.

Лидерът на Кремъл обаче, говорейки на оръжейно изложение край Москва, настоя, че руското оръжие е с години напред в сравнение с конкуренцията.

Русия цени силните си връзки с Латинска Америка, Азия и Африка „и е готова да предложи на партньорите и съюзниците си най-модерните видове оръжия – от малки оръжия до бронирани машини и артилерия, бойни самолети и безпилотни летателни апарати“, каза той.

Той заяви, че Русия може да предложи нови модели и системи – „става дума за високоточни оръжия и роботика, за бойни системи, основани на нови физични принципи“.

„Много от тях изпреварват с години, а може би и с десетилетия чуждестранните си аналози, а по тактико-технически характеристики значително ги превъзхождат“, смята руският президент.

Путин заяви, че силите на Русия изпълняват всички свои задачи в Украйна. „Стъпка по стъпка те освобождават земята на Донбас“, каза той.

Речта беше част от серия изявления след инвазията на 24 февруари, в които Путин и външният му министър Сергей Лавров говореха за потенциала на Русия да си сътрудничи със съюзници като Китай, Индия, Иран и други страни за изграждането на нов международен ред, в който вече да не доминират Съединените щати.

„Искам да подчертая, че Русия се обявява за най-широко всеобхватно развитие на военно-техническото сътрудничество. Днес, в условията на доверие във формиращия се многополюсен свят, това е особено важно“, заяви Путин.

„Високо ценим факта, че нашата страна има много съмишленици и партньори на различни континенти. Това са държави, които не се поддават на т.нар. хегемон, техните лидери проявяват истински мъжки характер и не се огъват.“

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук