Си Дзинпин и Владимир Путин
Си Дзинпин и Владимир Путин

Китай и Русия биха могли да съюзят сили ввъ военно обединение, което ще бъде по-мощно от САЩ, предположи руският президент Владимир Путин, цитиран от „Експрес“. Съюз между двете армии ще има превъзходство над армията на САЩ по брой около 2:1. Те ще имат също така три пъти повече танкове и бойни кораби, както и повече атомни оръжия, каза Путин на пресконференция, която бе свикана във вторник.

Руският президент очерта възможностите на обединението на втората и третата по сила световни армии.

“Винаги сме смятали, че сме достигнали /с Китай/ в нашите отношения до такова високо ниво на взаимодействие и доверие, че това не е нужно, но теоретично е напълно възможно да си представим такова нещо. Имаме висока степен на взаимодействие в полето на военнотехническото сътрудничество и това вероятно е най-важното. Не става дума само за обмяна на военна продукция чрез покупко-продажба, а и за обмен на технологии. Няма да говоря публично за това сега, но китайските ни приятели са наясно с това“ – каза Путин.

Отзвук

Китайският външен министър Жао Лиджан приветства идеята за възможен съюз. Той каза пред репортери, че няма граници за свързаността между двете държави. По думите му „няма ограничения за традиционната руско-китайска дружба и взаимното политическо доверие.

„Стратегическата координация между двете страни беше подобрена“ – добави министърът.

Секретарят по отбраната на САЩ Марк Еспър заклейми и двете нации като използващи военна сила, за да „не се съобразяват с международните закони“.

„Нашите най-главни съперници – Китай и Русия – бързо модернизират въоръжените си сили и използват нарастващата си мощ, за да… нарушават суверенитета на по-малките страни и да наклонят баланса на силите в своя полза“ – каза той.

Ядрен договор

Президентът Путин обаче все още настоява, че има желание да се постигне ново споразумение като СТАРТ, което изтича през февруари. По думите му въпросът е дали да запазят договора такъв, какъвто е, и да се започне дискусия за намиране на компромиси в рамките на година, или САЩ, Русия и светът да останат без никакво съглашение, ограничаващо ядрената надпревара.

Путин заяви, че според него втората опция е много по-лоша, но не е притеснен за сигурността на Русия, защото „ние имаме най-напредналите оръжейни системи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук